Kruche ciasteczka (z dwóch przepisów)
![Kruche ciasteczka (z dwóch przepisów)](/obrazek/duze/kruche-ciasteczka-z-dwoch-przepisow-98683.jpeg)
Dwie różne receptury na kruche ciasteczka, obie znakomite. Autorem pierwszej jest powszechnie znany M. Roux, zakładam więc, że tego przepisu nie trzeba szczególnie zachwalać. Natomiast kolejne ciasteczka powstały dzięki Krystynie z blogu “Takie tam moje pomysły”, która skusiła mnie swoją wersją tzw. ciasteczek z maszynki. Nie miałam, niestety, tej specjalnej nakładki na maszynkę do mięsa, więc wykrawałam ciasteczka ręcznie (u mnie mają formę podłużnych klocków, tak było najszybciej:)). Oba przepisy zdecydowanie polecam!
Kruche ciasteczka I (z przepisu M. Roux’a z książki Ciasta”)
Składniki:
· 250 g mąki tortowej· 200 g masła· 100 g cukru pudru· 2 żółtka· szczypta soli
Masło wyjąć na kilka minut z lodówki, pokroić w kostkę. Cukier puder przesiać przez sitko. Z mąki usypać na stolnicy kopczyk, w środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia włożyć masło, wsypać cukier puder i sól. Zagnieść szybko ciasto. Gdy mieszanina mąki i masła połączy się w duże okruchy dodać żółtka i zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm i foremką wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180°C przez 6–8 minut. Ciasteczka mają mieć jasnozłoty kolor. Upieczone ciasteczka można ozdobić lukrem lub dowolną polewą, ale nie jest to koniecznie.
Kruche ciasteczka II (wg przepisu Krystyny z blogu Takie tam moje pomysły)
Składniki:
• 500 g mąki• 200 g margaryny• 30 g smalcu• ½ łyżeczki proszku do pieczenia• 2 żółtka• 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką)• 1 łyżka gęstej kwaśniej śmietany• cukier waniliowy• szczypta soli
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Da mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie , tak aby powstały malutkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść ciasto , owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki i przepuścić przez maszynkę do mięsa, z założoną „ciastkową” końcówką. Jeżeli nie mamy takiej maszynki, można ciasto rozwałkować i wycinać różne formy. Ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem a następnie wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec ok. 15-20 minut, na złoty kolor.