Kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną – na Święta i nie tylko
Cześć,
Jeśli Święta to koniecznie kruche ciasteczka a co za tym idzie idealne połączenie zimowych smaków: aromatycznego cynamonu i słodkiej żurawiny. Ciasteczka proste w przygotowaniu a będące świetną rozgrzewką przed świątecznym pieczeniem. Zapraszam Was na kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej,
- 15 dag masła,
- 12 dag cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżka cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka suszonej żurawiny.
Making-of:
- Mąkę mieszamy z cynamonem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, jajko i pokrojoną drobno żurawinę. Ugniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić – dodajemy jeszcze odrobinę masła.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość co najmniej 0.5 centymetra. Wycinamy z niego ciasteczka i układamy je na blasze posmarowanej uprzednio masłem.
- Ciasteczka pieczemy (aż do lekkiego zarumienienia) przez około 10 min w temperaturze 160 stopni (warto jednak już po 5 minutach sprawdzić).
Smacznego!