Kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną – na Święta i nie tylko

Kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną – na Święta i nie tylko

Cześć,

Jeśli Święta to koniecznie kruche ciasteczka a co za tym idzie idealne połączenie zimowych smaków: aromatycznego cynamonu i słodkiej żurawiny. Ciasteczka proste w przygotowaniu a będące świetną rozgrzewką przed świątecznym pieczeniem. Zapraszam Was na kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną – na Święta i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną – na Święta i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej,
  • 15 dag masła,
  • 12 dag cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 płaska łyżka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny.

Zdjęcie - Kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną – na Święta i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną – na Święta i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Mąkę mieszamy z cynamonem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, jajko i pokrojoną drobno żurawinę. Ugniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić – dodajemy jeszcze odrobinę masła.
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość co najmniej 0.5 centymetra. Wycinamy z niego ciasteczka i układamy je na blasze posmarowanej uprzednio masłem.
  • Ciasteczka pieczemy (aż do lekkiego zarumienienia) przez około 10 min w temperaturze 160 stopni (warto jednak już po 5 minutach sprawdzić).

Smacznego! Zdjęcie - Kruche ciasteczka cynamonowe z żurawiną – na Święta i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów