Krokiety z mięsem do rosołu

Krokiety z mięsem do rosołu
Zdjęcie - Krokiety z mięsem do rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z mięsem do rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z mięsem do rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z mięsem do rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety z mięsem do rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg mięsa z kurczaka lub kury
  • 500 g mięsa z indyka
  • 500 g włoszczyzny: marchewki, selera, pora i korzenia pietruszki
  • 300 g wołowiny (np. szpondra)
  • 5 g grzybów
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • Naleśniki:
  • 350 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 jajka
  • ⅓ łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g cebuli
  • 1 jajko
  • Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią do smażenia (ok. 70 ml)
Przygotowanie

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy pojawi się piana na powierzchni, zbieramy ją łyżką cedzakową. 


Po 30 minutach dodajemy obraną włoszczyznę, grzyby oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 3 godzin na niewielkim ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku solą i odcedzamy.


Mięso oczyszczamy z błon i kości. Mielimy lub drobno siekamy.


Cebulę drobno kroimy. Szklimy na Kujawskim. Następnie dodajemy zmielone mięso i lekko podsmażamy. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.


Mąkę mieszamy z jajkami, solą, mlekiem i 50 ml Kujawskiego. Odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy naleśniki.


Przygotowany i przestudzony farsz nakładamy na naleśniki i rolujemy.


Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 


Smażymy na Kujawskim na złoty kolor. Podajemy z rosołem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów