Krewetki ze szpinakiem i ananasem
Szybie i bardzo proste danie, a przy tym wykwintne i lekkie. Połączenie krewetek i ananasa jest naprawdę doskonałe.
SKŁADNIKI:
200 g szpinaku
250 g krewetek tygrysich
2 grube plastry świeżego ananasa
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli
oliwa
sól i pieprz
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i zrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zeszklij go, a następnie wrzuć szpinak. Delikatnie wymieszaj i duś do momentu aż szpinak całkowicie „zwiędnie”. Posól i popieprz do smaku. Szpinak ułóż na półmisku.
Na czystej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć posiekaną drobno papryczkę chilli, dodaj krewetki i lekko podsmaż. Po około 3 minutach dodaj pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko razem podduś około 2 minuty i ułóż na szpinaku.
Podawaj natychmiast.