Krewetki w sosie pomidorowym z chili

Krewetki w sosie pomidorowym z chili

Zdjęcie - Krewetki w sosie pomidorowym z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis opublikowany na rozkładówce magazynu „Miasto Kobiet" w numerze luty-marzec 2015 w następującym zestawie:
- krewetki w sosie pomidorowym z chili,
- makaron spaghetti z małżami w białym winie riesling i natką pietruszki,
- czekoladowe ciasto lawa z kardamonem,
- grzany miód z anyżem, goździkami i płatkami migdałów.

Składniki
(przepis na 4 porcje):

12 świeżych krewetek tygrysich w pancerzu
6 pomidorów
4 łyżki pasty pomidorowej
3 łyżki masła
1 chili
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać masło i przesmażyć krewetki w całości przez około 3-4 minuty, co jakiś czas je odwracając, aby usmażyły się równomiernie i nabrały różowego koloru. Sparzyć wrzątkiem pomidory, a następnie przelać zimną wodą i usunąć skórkę. Pokroić pomidory na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i posiekać miąższ w kostkę. Usunąć z chili nasiona (dla amatorów bardzo ostrej kuchni można je w całości lub części zostawić, co nada daniu jeszcze większej mocy) i papryczkę drobno posiekać. Rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek przez 2 minuty a następnie dodać pokrojone pomidory i dalej podgrzewać przez kolejne 4-5 minut. Dodać pastę pomidorową, doprawić do smaku solą i pieprzem i podgrzewać przez 3-5 minut. Wlać sos pomidorowy z chili na talerz i ułożyć  na wierzchu usmażone krewetki. Podawać ze świeżym pieczywem lub solo.

Zdjęcie - Krewetki w sosie pomidorowym z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pobierz listę składników:
Zdjęcie - Krewetki w sosie pomidorowym z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów