Kremowa zupa z selera i gruszek

Kremowa zupa z selera i gruszek

Seler stosowany jest w wielu dietach cud, i słusznie. Jego kaloryczność jest bardzo
niska. Biorąc pod uwagę różne źródła od 7 do 17 kcal. czyli po uśrednieniu przyjmuję, że waha się w granicach 12 kcal. Nie zawiera cholesterolu, posiada bardzo znikome ilości tłuszczu, cukrów oraz protein, natomiast dużo błonnika. Jeśli chodzi o witaminy to największy udział ma witamina K, odpowiedzialna za krzepliwość krwi. Musiałam przeprowadzić tą krotką analizę, żeby znaleźć odpowiedź na pytanie : SKĄD ten zachwyt,  nad tym niedobrym w smaku korzeniu ? Bo prawdą jest, że doceniam jego walory smakowe jako dodatek do różnych dań ale jak zrobiłam zupę według najczęściej podawanych przepisów czyli : seler, ziemniaki, śmietana albo jogurt i gałka muszkatołowa to miałam odruch….nooo wiadomo jaki :) Nie jestem zwolenniczką żadnych diet „cud” 
bo uważam, ze oprócz spożywania regularnie pięciu posiłków dziennie z ulubionych składników nie ma żadnej innej cudownej diety. Dlatego chcę wam zaproponować moją wersję zupy z selera, którą wzbogaciłam o kilka wspaniałych smaków. Wyrazisty por i cebula, odrobina sera pleśniowego oraz gruszka przesmażona na maśle i kilka gałązek tymianku uczyniły moją zupę selerową cudowną poezją smaku.

 

 

Zdjęcie - Kremowa zupa z selera i gruszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  50 min.

Stopień trudności –  łatwy 

Składniki:

 

  • 1200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 g selera, korzeń
  • 1 por ( tylko biała część)
  • 1 cebula
  • 4 średniej wielkości gruszki ( plus 1 do serwowania )
  • 100 g sera pleśniowego typu Lazur
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu ( opcjonalnie )

 

 

Zdjęcie - Kremowa zupa z selera i gruszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Sposób wykonania:

    1. Korzeń selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
    2. Por myjemy, kroimy w talarki
    3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka
    4. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne
    5. Ser pleśniowy kroimy w kostkę
    6. Do garnka wlewamy bulion, podgrzewamy na wolnym
      ogniu
    7. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i por, podsmażamy mieszając około 3-4 min.
    8. Następnie dodajemy seler, podsmażamy kolejne około 4-5 min.  mieszając
    9. Całość wrzucamy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu około 15 min.
    10. W tym czasie rozgrzewamy  na patelni masło,  dodajemy ćwiartki gruszek i smażymy z każdej strony
      aż się zrumienią
    11. Podsmażone gruszki oraz ser pleśniowy dodajemy do zupy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy całość jeszcze około 5 min.
    12. Miksujemy zupę, wrzucamy tymianek i zagotowujemy
    13. Podajemy z ćwiartkami podsmażonej gruszki lub w wersji bardziej treściwej z ryżem

 

Kategorie przepisów