Kremowa zupa z selera i gruszek
Seler stosowany jest w wielu dietach cud, i słusznie. Jego kaloryczność jest bardzo
niska. Biorąc pod uwagę różne źródła od 7 do 17 kcal. czyli po uśrednieniu przyjmuję, że waha się w granicach 12 kcal. Nie zawiera cholesterolu, posiada bardzo znikome ilości tłuszczu, cukrów oraz protein, natomiast dużo błonnika. Jeśli chodzi o witaminy to największy udział ma witamina K, odpowiedzialna za krzepliwość krwi. Musiałam przeprowadzić tą krotką analizę, żeby znaleźć odpowiedź na pytanie : SKĄD ten zachwyt, nad tym niedobrym w smaku korzeniu ? Bo prawdą jest, że doceniam jego walory smakowe jako dodatek do różnych dań ale jak zrobiłam zupę według najczęściej podawanych przepisów czyli : seler, ziemniaki, śmietana albo jogurt i gałka muszkatołowa to miałam odruch….nooo wiadomo jaki :) Nie jestem zwolenniczką żadnych diet „cud”
bo uważam, ze oprócz spożywania regularnie pięciu posiłków dziennie z ulubionych składników nie ma żadnej innej cudownej diety. Dlatego chcę wam zaproponować moją wersję zupy z selera, którą wzbogaciłam o kilka wspaniałych smaków. Wyrazisty por i cebula, odrobina sera pleśniowego oraz gruszka przesmażona na maśle i kilka gałązek tymianku uczyniły moją zupę selerową cudowną poezją smaku.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 400 g selera, korzeń
- 1 por ( tylko biała część)
- 1 cebula
- 4 średniej wielkości gruszki ( plus 1 do serwowania )
- 100 g sera pleśniowego typu Lazur
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 5-6 gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
- 4 łyżki ugotowanego ryżu ( opcjonalnie )
Sposób wykonania:
- Korzeń selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
- Por myjemy, kroimy w talarki
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka
- Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne
- Ser pleśniowy kroimy w kostkę
- Do garnka wlewamy bulion, podgrzewamy na wolnym
ogniu - W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i por, podsmażamy mieszając około 3-4 min.
- Następnie dodajemy seler, podsmażamy kolejne około 4-5 min. mieszając
- Całość wrzucamy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu około 15 min.
- W tym czasie rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy ćwiartki gruszek i smażymy z każdej strony
aż się zrumienią - Podsmażone gruszki oraz ser pleśniowy dodajemy do zupy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy całość jeszcze około 5 min.
- Miksujemy zupę, wrzucamy tymianek i zagotowujemy
-
Podajemy z ćwiartkami podsmażonej gruszki lub w wersji bardziej treściwej z ryżem