Kremowa zupa z kalarepy z krewetkami
Uwielbiam kremowe zupy warzywne za ich aksamitną konsystencję, walory smakowe i piękny wygląd na talerzu. W zależności od dodatków ( np. grzanki, bagietka, ryby lub skorupiaki ) kremowe zupy mogą stanowić sycące danie albo elegancką i pyszną przystawkę.
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
na zupę:
- 3 kalarepy
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki kolendry
- sól
dodatki:
- 9 średnich krewetek
- 1 łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
Sposób wykonania:
- warzywa obieramy i kroimy: kalarepę i marchewkę w plastry, cebulę w kostkę,
- w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy aż się lekko skarmelizuje,
- następnie dodajemy kalarepę, marchewkę, imbir, kolendrę oraz szczyptę soli, smażamy mieszając od czasu do czasu około 7 min,
- do podsmażonych warzyw wlewamy bulion i gotujemy 15min. pod przykryciem,
- w tym czasie z jabłka usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki lub w plastry, do małego garnuszka wlewamy dwie łyżki wody, dodajemy cukier oraz jabłko, gotujemy pod przykryciem aż jabłko się rozgotuje,
- rozgotowane jabłko dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.
- zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą,
- na patelni roztapiamy masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wrzucamy krewetki i smażymy po 3 min. z każdej strony,
- zupę podajemy z krewetkami, możemy dodać kilka zblanszowanych, młodych listków kalarepy.