Kremowa zupa z kalarepy z krewetkami

Uwielbiam kremowe zupy warzywne za ich aksamitną konsystencję, walory smakowe i piękny wygląd na talerzu. W zależności od  dodatków ( np. grzanki, bagietka, ryby lub skorupiaki ) kremowe zupy mogą stanowić sycące danie albo elegancką i pyszną przystawkę.

 

Zdjęcie - Kremowa zupa z kalarepy z krewetkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 3

Czas wykonania –  45 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

na zupę:

  • 3 kalarepy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki kolendry
  • sól

dodatki:

  • 9 średnich krewetek
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży ząbek czosnku

 

Zdjęcie - Kremowa zupa z kalarepy z krewetkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:

  1. warzywa obieramy i kroimy:  kalarepę i marchewkę w plastry, cebulę w kostkę,
  2. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy aż się lekko skarmelizuje,
  3. następnie dodajemy kalarepę, marchewkę, imbir, kolendrę oraz szczyptę soli, smażamy mieszając od czasu do czasu około 7 min,
  4. do podsmażonych warzyw wlewamy bulion i gotujemy 15min. pod przykryciem,
  5. w tym czasie z jabłka usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki lub w plastry, do małego garnuszka wlewamy dwie łyżki wody, dodajemy cukier oraz jabłko, gotujemy pod przykryciem aż jabłko się rozgotuje,
  6. rozgotowane jabłko dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.
  7. zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą,
  8. na patelni roztapiamy masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wrzucamy krewetki i smażymy po 3 min. z każdej strony,
  9. zupę podajemy z krewetkami, możemy dodać kilka zblanszowanych, młodych listków kalarepy.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy