Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Krem z pieczonych pomidorów i papryki


Danie z serii myjemy, kroimy, nastawiamy piekarnik i czekamy - osobiście ubóstwiam zupy z pieczonych warzyw, są dużo ciekawsze w smaku niż te gotowane, w ogóle jeśli mowa o zupach to ja z reguły wolę te warzywne i to raczej w wersji krem, wyjątek stanowi barszcze wigilijny i włoska minestrone - swoją drogą muszę ją w końcu wrzucić na bloga. Skoro sezon na pomidory w pełni, korzystajmy z ich uroku i przetwarzajmy na wszystkie sposoby, bo przetworzony pomidor to zdrowszy pomidor, poddany obróbce termicznej zwiększa ilość likopeny, mającego działanie przeciwnowotworowe.


Zdjęcie - Krem z pieczonych pomidorów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania ok 60 min

4 czerwone papryki
2 duże pomidory
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Ok 1 l bulionu
Oliwa z oliwek
Ok 150 ml śmietanki 30%

Sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Pomidory pozbywamy szypułek
2. Papryki przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki i białe błony
3. Czosnek obieramy, cebulę również i kroimy w pióra
4. Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, pieczemy ok 60 min w temperaturze 160 stopni
5. Upieczone warzywa studzimy i miksujemy z bulionem n gładki krem, doprawiamy dwoma rodzajami papryki w proszku, dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, podajemy na gorąco z natką pietruszki

Zdjęcie - Krem z pieczonych pomidorów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem z pieczonych pomidorów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem z pieczonych pomidorów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem z pieczonych pomidorów i papryki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów