Krem z marchwi z prażonym słonecznikiem
Tak jak obiecałam wczoraj, dziś będzie przepis na pyszną zupkę :)
Składniki:
około 1 kg marchewki,
1l bulionu (według uznania albo warzywny albo mięsny),
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki masła,
sól, pieprz
pestki słonecznika lub dyni (podprażone na patelce) albo mieszanka ulubionych kiełków
kilka kostek sera feta
Przygotowanie:
Gotujemy bulion. Do niego wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz lekko zrumieniony na patelni czosnek. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż marchewka będzie miękka ( około 15 minut). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem jeśli posiadamy można dodać kumin ( nie kminek ). Miksujemy blenderem na gładka masę.
Podajemy z uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub kiełkami.
Ja osobiście dodałam pestki słonecznika i kilka kosteczek sera feta. BOMBA.
Córcia zjadła z tzw. groszkami ptysiowymi. Również jej bardzo smakowała.
Myślę, że każda wersja będzie pyszna.
Znów daję 5+
Składniki:
około 1 kg marchewki,
1l bulionu (według uznania albo warzywny albo mięsny),
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki masła,
sól, pieprz
pestki słonecznika lub dyni (podprażone na patelce) albo mieszanka ulubionych kiełków
kilka kostek sera feta
Przygotowanie:
Gotujemy bulion. Do niego wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz lekko zrumieniony na patelni czosnek. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż marchewka będzie miękka ( około 15 minut). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem jeśli posiadamy można dodać kumin ( nie kminek ). Miksujemy blenderem na gładka masę.
Podajemy z uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub kiełkami.
Ja osobiście dodałam pestki słonecznika i kilka kosteczek sera feta. BOMBA.
Córcia zjadła z tzw. groszkami ptysiowymi. Również jej bardzo smakowała.
Myślę, że każda wersja będzie pyszna.
Znów daję 5+