Krem marchewkowy z imbirem i kolendrą
Miłość od pierwszej łyżki! Zakochałam się w tej zupie już dawno, gdy jadłam ją w jednym bistro w Warszawie. Nadszedł czas na próbę odtworzenia tego smaku… i jest sukces! Coś pysznego! Nie ma obaw, że smakuje jak przecier marchewkowy dla niemowlaków. Ta zupa ma mnóstwo smaków – pomarańczę, imbir, kolendrę i kmin. Doskonała zupa na co dzień i od święta. Koniecznie wypróbujcie!
Krem marchewkowy z imbirem i kolendrą składniki na 4 porcje:- 2l bulionu drobiowego / warzywnego (domowy lub z kostki)
- 1kg marchwi
- 2 cebule
- ½ pęczka siekanej kolendry
- ½ łyżeczki kminu
- 6 cm imbiru startego
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- szczypta chili
- sól i pieprz
- dodatki: śmietanka / grzanki / pestki dyni / groszek ptysiowy /świeża kolendra
Cebulę kroję w kostkę. Marchew obieram i kroję w talarki.
Masło rozgrzewam z oliwą w garnku, wrzucam cebulę. Smażę ok. 5 minut.
Do garnka dorzucam pokrojoną marchew, kmin i imbir. Podsmażam kilka minut i zalewam bulionem. Dodaję skórkę z cytryny i kolendrę. Gotuję 15 minut.
Miksuję całość na gładki krem.
Doprawiam solą, pieprzem, chili i jeszcze raz podgotowuję.
Proponuję podać z grzankami i udekorować świeżą kolendrą. Można dodać również odrobinę śmietanki kremówki.