Krakersy żytnie z bazylią i tymiankiem

Krakersy żytnie z bazylią i tymiankiem

Zdjęcie - Krakersy żytnie z bazylią i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiące krakersy z aromatycznymi ziołami u mnie w zdrowszej wersji z cyklu,, wypiekanie na śniadanie,, tym razem piekliśmy krakersy ,,Anny Marii.  Moim zdaniem im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące - ale trzeba pilnować aby nie przesadzić. Upieczcie koniecznie są zniewalające ... polecam. Dziękuję za wspólne pieczenie.

Oryginał Kucharnia

na ok 60 sztuk

  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego 
  • 3 łyżki schłodzonego masła
  • 2,5 szklanki mąki żytniej plus do podsypania
  • 1/4 szklanki siekanych ziół bazylii (u mnie bazylia,tymianek,oregano)
  • 30 liści bazylii do obłożenia 
  • świeżo mielona sól morska

Masło utrzeć z cukrem i jogurtem dodać mąkę i siekane zioła - zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok 30 minut aby się schłodziło.

Schłodzone ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i cieniutko rozwałkować ciasto, pokroić na dowolne kawałki. Ułożone krakersy posmarować białkiem i układać listki bazylii lekko je wciskając a następnie posypać świeżo zmieloną solą morską. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec ok 15-20 minut aż się zrumienią.

Smacznego

Zdjęcie - Krakersy żytnie z bazylią i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krakersy żytnie z bazylią i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekli z nami :

Dorota z bloga ,,Moje małe czarowanie,,

Kategorie przepisów