Krakersy żytnie z bazylią i tymiankiem
Chrupiące krakersy z aromatycznymi ziołami u mnie w zdrowszej wersji z cyklu,, wypiekanie na śniadanie,, tym razem piekliśmy krakersy ,,Anny Marii. Moim zdaniem im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące - ale trzeba pilnować aby nie przesadzić. Upieczcie koniecznie są zniewalające ... polecam. Dziękuję za wspólne pieczenie.
na ok 60 sztuk
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 3 łyżki schłodzonego masła
- 2,5 szklanki mąki żytniej plus do podsypania
- 1/4 szklanki siekanych ziół bazylii (u mnie bazylia,tymianek,oregano)
- 30 liści bazylii do obłożenia
- świeżo mielona sól morska
Masło utrzeć z cukrem i jogurtem dodać mąkę i siekane zioła - zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok 30 minut aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i cieniutko rozwałkować ciasto, pokroić na dowolne kawałki. Ułożone krakersy posmarować białkiem i układać listki bazylii lekko je wciskając a następnie posypać świeżo zmieloną solą morską.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec ok 15-20 minut aż się zrumienią.
Smacznego
Piekli z nami :
Dorota z bloga ,,Moje małe czarowanie,,