Krajanka karmelowa z orzechami, pestkami i suszonymi owocami

Krajanka karmelowa z orzechami, pestkami i suszonymi owocami

Zdjęcie - Krajanka karmelowa z orzechami, pestkami i suszonymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUwielbiam orzechy w karmelu, karmelowe batoniki itp. Uważam jednak, że ceny takich specjałów są zbyt wygórowane jak na ich jakość, dlatego też od pewnego czasu sama robię tego typu słodycze. W smaku nie różnią się zupełnie od tych ze sklepu, jakościowo są o wiele lepsze. W 100% naturalne, w indywidualnie dobranych smakach, przepyszne, twarde, uzależniające. Zapraszam na domową krajankę karmelową z orzechami, pestkami i suszonymi owocami.
Krajanka karmelowa z orzechami, pestkami i suszonymi owocami:
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki wody
  • 2 szklanki cukru demerara
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka orzechów (u mnie migdały i laskowe)
  • 1 szklanka pestek (u mnie słonecznika i dyni)
  • ½ szklanki suszonych owoców (u mnie żurawiny i posiekanych suszonych moreli)

Masło, wodę, cukier, syrop i ekstrakt umieszczam w garnku, podgrzewam i doprowadzam do wrzenia. Gotuje na średnim płomieniu, mieszając od czasu do czasu, ok 15 min. Po tym czasie masa karmelowa powinna ściemnieć i zgęstnieć, a kropla masy upuszczona do szklanki z zimną woda powinna stwardnieć. Kiedy masa jest gotowa, zdejmuję ją kuchenki, dodaję orzechy, pestki i suszone owoce, dokładnie mieszam. Mieszankę przekładam do blaszki o wymiarach 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskam łyżką. Pozostawiam do ostygnięcia. Kiedy krajanka ostygnie i stwardnieje, kroję ją na kwadraty 5x5 cm. Przechowuje w szczelnie zamykanym pojemniku, w szafce w kuchni.
Smacznego

Kategorie przepisów