Krajanka karmelowa z orzechami, pestkami i suszonymi owocami


Krajanka karmelowa z orzechami, pestkami i suszonymi owocami:
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki wody
- 2 szklanki cukru demerara
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka orzechów (u mnie migdały i laskowe)
- 1 szklanka pestek (u mnie słonecznika i dyni)
- ½ szklanki suszonych owoców (u mnie żurawiny i posiekanych suszonych moreli)
Masło, wodę, cukier, syrop i ekstrakt umieszczam w garnku, podgrzewam i doprowadzam do wrzenia. Gotuje na średnim płomieniu, mieszając od czasu do czasu, ok 15 min. Po tym czasie masa karmelowa powinna ściemnieć i zgęstnieć, a kropla masy upuszczona do szklanki z zimną woda powinna stwardnieć. Kiedy masa jest gotowa, zdejmuję ją kuchenki, dodaję orzechy, pestki i suszone owoce, dokładnie mieszam. Mieszankę przekładam do blaszki o wymiarach 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskam łyżką. Pozostawiam do ostygnięcia. Kiedy krajanka ostygnie i stwardnieje, kroję ją na kwadraty 5x5 cm. Przechowuje w szczelnie zamykanym pojemniku, w szafce w kuchni.
Smacznego