Kotlety mielone

Kotlety mielone
Zdjęcie - Kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 biała cebula
  • 1 mała czerstwa bułka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
Zdjęcie - Kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso przełóż do dużej miski.

Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mięsa.

Bułkę namocz w mleku, odciśnij i dodaj do miski. Wbij jajko, dopraw masę na kotlety kolendrą, solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrób dłonią.

Zdjęcie - Kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Z masy uformuj 4 duże kotlety i obtocz je w bułce tartej. Odstaw na 15 minut.

Zdjęcie - Kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej Oliwier i ułóż kotlety. Smaż przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią i przestaną być surowe w środku.

Zdjęcie - Kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Okazja: obiad

Zdjęcie - Kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów