Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto
Nie jesteśmy wielkimi fanami jagnięciny ani baraniny, jednak któregoś pięknego dnia w jednym z moich ulubionych sklepów była promocja, której nie potrafiłam się oprzeć. W taki sposób zostałam posiadaczką pięknych kotlecików jagnięcych i postanowiłam przygotować je w bardzo klasyczny sposób. Kotleciki zostały delikatnie obsmażone (tak by były lekko różowe w środku) i podane z przepysznym sosem z wiśniami i słodkim winem Porto. Danie jest niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Polecam na obiad w zapracowanym tygodniu, jak i na szczególną okazję. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto
(2 porcje)
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 4 kotleciki jagnięce, górka
- 3 szalotki, posiekane (lub 1 cebula)
- 1/2 szklanki Porto
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyj i osusz kotleciki i dopraw dobrze solą i pieprzem.
- Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż kotleciki. Smaż przez około 5 minut z każdej strony (moje wyszły lekko różowe w środku). Wyjmij je z patelni i odlej wytopiony tłuszcz.
- Włóż szalotki lub cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj wino, bulion, wiśnie, dżem wiśniowy, ocet balsamiczny i kardamon i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj zdrapując ewentualne pozostałości kotletów z dna patelni, do momentu aż sos ładnie zgęstnieje, około 6-10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wyłóż kotlety na talerze, polej sosem i podawaj np. z puree ziemniaczanym.
Smacznego!
English version
Lamb chops in cherry and Port sauce
(2 servings)
Ingredients:
- 2 teaspoons canola oil
- 4 lamb chops
- 3 shallots, chopped
- 1/2 cup Port
- 1/2 cup chicken stock
- 1/2 cup cherries
- 3 tablespoons cherry jam
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 1/2 teaspoon ground cardamom
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Season the lamb chops with salt and pepper.
- Heat the oil in a pan. Add the lamb chops and cook until they reach the desired doneness, about 5 minutes per side to get a thick chop to medium rare. Set the lamb aside and drain the drippings from the pan.
- Add the shallots and saute for 1 minute. Add the port, broth, cherries, cherry jam, balsamic vinegar and cardamom and deglaze the pan. Bring the mixture to a boil and simmer until it thickens to form a sauce, about 6-10 minutes. Season with salt and pepper.
- Pour the sauce over the lamb and serve.
Enjoy!