Kotleciki jagnięce na kaszy gryczanej na sypko
Kotleciki jagnięce na kaszy gryczanej na sypko z puree z pieczonej dyni, smażonymi batatami, karmelizowaną czerwoną cebulą i kurkami
Kasza gryczana dzięki prażeniu nabiera niewątpliwie ziemistego smaku w pozytywnym słowa tego znaczeniu. Dlatego też wszystkie smaki lasu do niej pasują więc grzyby a tym bardziej kurki wkomponują się idealnie.
Składniki
(przepis na 4 porcje)
12 kotlecików jagnięcych z kostką
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej
400 g dyni
2 bataty
200 g kurek
1 duża czerwona cebula
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek oleju
4 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać 2 łyżki oleju z grubo mielonym pieprzem i solą, a następnie natrzeć mieszanką kotleciki i odstawić je w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Obrać dynię ze skórki, pokroić w dużą kostkę, wsmarować brytfankę łyżką oliwy, włożyć dynię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut aż do miękkości. Wyjąć dynię z piekarnika i zmiksować ze śmietaną na puree. Obrać bataty, pokroić w centymetrowe plastry i gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut na półtwardo, a następnie odcedzić, osuszyć i przesmażyć na łyżce oliwy aż do zarumienienia. Obrać cebulę i pokroić w centymetrowe krążki, a następnie zeszklić na łyżce masła. Dodać do cebuli cukier oraz ocet i karmelizować przez minutę. Oczyścić kurki i przesmażyć na dwóch łyżkach masła. Rozgrzać resztę masła i przesmażyć przez 2-3 minuty kaszę. Wyciągnąć kotleciki przed smażeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej, a następnie smażyć kotleciki na łyżce oleju przez 2-3 minuty z każdej strony, tak aby mięso ładnie się zarumieniło. Ułożyć na talerzu puree, obok na kaszy ułożyć kotleciki z kurkami, a następnie położyć na batatach cebulę.
Pobierz listę składników: