Korzenny chleb na zakwasie
Po raz kolejny już tworzę wytrawny chleb z dodatkiem przyprawy korzennej. Po korzennym chlebie razowym, przygotowanym na drożdżach, przyszedł więc czas na wypróbowaniu tych smaków w chlebie na zakwasie. No i jak zwykle wyszło tak jak zaplanowałam, po prostu pysznie:)
Przyprawa korzenna sprawia, że chleb ma wyjątkowy smak. A gdy dodam do tego jeszcze, że ma wspaniały wilgotny, ciągnący się miąższ i chrupiącą skórkę, to czy nie brzmi to jak niebo na ziemi?:)
Chleb nie wymaga specjalnych poświęceń. Rośnie „za nas” w nocy, a rano możemy w 40 minut upiec świeży, pachnący bochenek. Wypróbujcie koniecznie.
Korzenny chleb na zakwasie #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 12 hours Cook time: 40 mins Total time: 12 hours 40 mins Serves: 1 Ingredients- 120 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g mąki pszennej
- 120 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 250 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą wszystkie składniki w misce (oprócz dodatkowej porcji mąki żytniej) i wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką.
- Przykryj miskę materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny, lub więcej.
- Po upływie tego czasu dodaj dodatkową porcję mąki i zagnieć rękami. Masa powinna być bardziej spójna, ale lekko lepka.
- Natłuść prostokątną formę do pieczenia i obsyp otrębami (możesz je zastąpić mąką z pełnego przemiału czy bułką tartą) na całej długości i na ściankach, aby chleb się nie przykleił.
- Nałóż ciasto do formy, zawiń ją materiałową szmatką i odłóż w temperaturze pokojowej na noc.
- Następnego dnia chleb powinien znacznie urosnąć.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a gdy się rozgrzeje, piecz chleb przez ok. 40 minut.
- Odstaw do ostygnięcia.