Korzenny chleb na zakwasie

Korzenny chleb na zakwasie

Zdjęcie - Korzenny chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po raz kolejny już tworzę wytrawny chleb z dodatkiem przyprawy korzennej. Po korzennym chlebie razowym, przygotowanym na drożdżach, przyszedł więc czas na wypróbowaniu tych smaków w chlebie na zakwasie. No i jak zwykle wyszło tak jak zaplanowałam, po prostu pysznie:)

Zdjęcie - Korzenny chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyprawa korzenna sprawia, że chleb ma wyjątkowy smak. A gdy dodam do tego jeszcze, że ma wspaniały wilgotny, ciągnący się miąższ i chrupiącą skórkę, to czy nie brzmi to jak niebo na ziemi?:)

Chleb nie wymaga specjalnych poświęceń. Rośnie „za nas” w nocy, a rano możemy w 40 minut upiec świeży, pachnący bochenek. Wypróbujcie koniecznie.

Zdjęcie - Korzenny chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenny chleb na zakwasie #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 12 hours Cook time: 40 mins Total time: 12 hours 40 mins Serves: 1 Ingredients
  • 120 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 250 ml ciepłej wody
Instructions
  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki w misce (oprócz dodatkowej porcji mąki żytniej) i wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką.
  2. Przykryj miskę materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny, lub więcej.
  3. Po upływie tego czasu dodaj dodatkową porcję mąki i zagnieć rękami. Masa powinna być bardziej spójna, ale lekko lepka.
  4. Natłuść prostokątną formę do pieczenia i obsyp otrębami (możesz je zastąpić mąką z pełnego przemiału czy bułką tartą) na całej długości i na ściankach, aby chleb się nie przykleił.
  5. Nałóż ciasto do formy, zawiń ją materiałową szmatką i odłóż w temperaturze pokojowej na noc.
  6. Następnego dnia chleb powinien znacznie urosnąć.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a gdy się rozgrzeje, piecz chleb przez ok. 40 minut.
  8. Odstaw do ostygnięcia.

Kategorie przepisów