Korzenno - czekoladowe babeczki z powidłami śliwkowymi

Korzenno - czekoladowe babeczki z powidłami śliwkowymi




Zdjęcie - Korzenno - czekoladowe babeczki z powidłami sliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wiem, ze jest dopiero listopad, a ja Wam juz daje propozycje na święta, ale zdecydowałam zacząć wcześniej z świątecznymi przepisami, abyście zdążyli zaplanować co chcecie upiec na tą okazję. Także w tym roku pojawi sie o wiele wiecej propozycji świątecznych wypiekowa i jadalnych prezentów niz w tamtym roku :) Dzisiejszy przepis to fantastyczne korzenno-czekoladowe babeczki z powidłami sliwkowymi.... Naprawdę sa cudowne! Nie od dzisiaj wiadomo, ze śliwką sie idealnie komponuje z czekoladą, a dodatek przyprawy do piernika sprawia, ze babeczki maja cudowńy lekko piernikowy smak :) Babeczki sa proste w przygotowaniu, ich dekoracja nie jest konieczna ale warto ja wykonać bo naprawdę jest banalna :) Mam nadzieje, ze Wam sie spodoba ta pierwsza propozycja na święta! :) Idealnie sie sprawdza jako prezenty jadalne pod choinkę, gdyż ich polewa zastyga, a babeczki nie musza być przechowywane w lodowce :) Bardzo polecam!! :-)

Składniki:

  • 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżki przyprawy korzennej (polecam Prymat)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g. masła
  • 55g. posiekanej gorzkiej czekolady
  • pół szklanki kakao
  • 2 duże jaja
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki śmietany 18% (nie miałam więc użyłam jogurtu nat.)
  • 3/4 - 1 szklanka powideł śliwkowych


Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku na małym ogniu, aby nie przypalić masła. Zdjąć rondel i wsypać czekoladę, odstawić, aby czekolada się rozpuściła w gorącym maśle. Kiedy już się trochę rozpuści zamieszać do połączenia składników. Kiedy czekolada się rozpuści dodać przesiane kakao i wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek z czekolady. Odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, cynamon, przyprawę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać składniki trzepaczką.
W dużej misce zmiksować jajka z cukrem, aż do powstania puszystej masy i jasno brązowym kolorze. Dodać ekstrakt i ubić dalej. Dodawać masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Dodawać na zmianę suche składniki i śmietanę cały czas mieszając szpatułką lub łyżką do dokładnego połączenia się składników.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Na dno papilotki wyłożyć łyżkę ciasta, a na to dać łyżeczkę powideł.
Zdjęcie - Korzenno - czekoladowe babeczki z powidłami sliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następnie przykryć powidła niecałą łyżką ciasta tak, aby papilotki były wypełnione do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza ok. 20 minut, jeśli będziemy chcieli czy ciasto nie jest surowe patyczkiem to na patyczku powinniśmy mieć powidła, a nie surowe ciasto babeczkowe :-) Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Polewa na babeczki:
ok. 100 - 150g mlecznej czekolady opcjonalnie posypki do dekoracji
Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia, tak aby czekolada była chłodniejsza i trochę gęstsza, aby nie ściekała z babeczek. Na babeczkę nakładać czubatą łyżeczkę czekolady i delikatnie rozsmarować, posypać posypką. Odstawić do zastygnięcia polewy.


Zdjęcie - Korzenno - czekoladowe babeczki z powidłami sliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenno - czekoladowe babeczki z powidłami sliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Źródło przepisu - "Moje wypieki i desery" - Dorota Świątkowska


Kategorie przepisów