Korzenne ciasto z bakaliami i śliwkami

Korzenne ciasto z bakaliami i śliwkami
Zdjęcie - Korzenne ciasto z bakaliami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sezon na korzenne ciasta oficjalnie uważam za otwarty! Dziś pojawiło się u mnie ciasto na miodzie, które w smaku przypomina piernik.W jego skład wchodzi zwykła pszenna mąka, amarantusowa, zarodki, banany, śliwki, orzechy, suszona żurawina i wiele, wiele więcej :)
Zdjęcie - Korzenne ciasto z bakaliami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Korzenne ciasto z bakaliami i śliwkami
/ przepis własny, składniki na formę keksową o długości 21 cm/
- 220 g mąki pszennej- 40 g mąki amarantusowej- 20 g zarodków pszennych- 200 ml miodu - 120 g oleju kokosowego (można go zastąpić roztopionym masłem)- 4 jajka- 1 bardzo dojrzały banan- 4 duże świeże śliwki- 20 g gorzkiej czekolady (pokrojonej w drobną kosteczkę)- 80 g mieszanki bakalii (żurawina, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, kandyzowany imbir)- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżeczka przyprawy do piernika- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty (kliknij po przepis)- szczypta soli
Banana obieram ze skórki i rozgniatam w misce za pomocą widelca.Do tej samej miski wbijam jajka, wlewam płynny olej kokosowy, miód i ekstrakt waniliowy.Do osobnej miski wsypuję mąkę pszenną, amarantusową, zarodki pszenne, sodę, proszek, sól i przyprawy.Łączę zawartość obu misek i ucieram ciasto za pomocą miksera przez około 4 minuty.Na samym końcu dodaję posiekaną czekoladę oraz bakalie i znów wszystko dokładnie mieszam.Do formy keksowej wkładam papier do pieczenia i przelewam do niej ciasto.Nastawiam piekarnik na 180 stopni C (z termoobiegiem) i piekę w nim ciasto przez około 60 minut- do tzw. "suchego patyczka". Gdy jest już upieczone dokładnie studzę i kroję w plastry.Smacznego!
Zdjęcie - Korzenne ciasto z bakaliami i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów