Konfitura rabarbarowo-truskawkowa

Dotychczas robiłam tylko truskawkową ale połączenie rabarbaru z truskawkami jest rewelacyjne.

Najpierw poddusiłam pokrojony dość drobno rabarbar z cukrem, aż zmiękł nieco. Potem dorzuciłam truskawki - dodałam jeszcze cukru, dwie laski wanilii przekrojone wzdłuż i smażyłam na bardzo małym ogniu aż konfitura zgęstniała. Trzeba od czasu do czasu całość zamieszać i pamiętać, że ciepła jest rzadka a schłodzona stężeje.
To pierwsza konfitura tego roku - nawet nie warto jej pakować do słoików. I tak zaraz zniknie.

Zdjęcie - Konfitura  rabarbarowo-truskawkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarte płatki róży z cukrem
7

Tarte płatki róży z cukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura  cytrynowa
8

Konfitura cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowana dynia do ciast,  deserów
11

Gotowana dynia do ciast, dese…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Dżem z owoców pigwowca i cytrusów zatopiona w herbacie Dilmah
6

Dżem z owoców pigwowca i cytru…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
4

Dżem jarzębinowy z wiśniówką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Marmolada dyniowo-jabłkowa
5

Marmolada dyniowo-jabłkowa

aronia aronia
Wiem co jem