Kompot z suszonych owoców z cytrusami
Do niedawna na naszym stole wigilijnym gościł tradycyjny kompot ugotowany tylko na bazie suszonych śliwek i jabłek. Od jakiegoś czasu urozmaicam go innymi suszonymi owocami i cytrusami. Może i Wam taka zmiana przypadnie do gustu ? Do przygotowania kompotu nie użyłam cukru, bo owoce były, jak dla mnie, wystarczająco słodkie.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. E-book można pobrać na tutaj.
Kompot z suszonych owoców z cytrusami
Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: z namoczeniem 6 godzin
Składniki:
- 200 g suszonych śliwek
- 30 g suszonych jabłek
- 50 g suszonych gruszek
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek królewskich
- 8 suszonych fig
- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- Sok z cytryny
- Starta skórka z 1 cytryny
- 4 plasterki świeżej pomarańczy
- Ok. 750 ml przegotowanej wody
Wykonanie: Suszone owoce zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia na 4 godziny. Wody powinno być tyle, żeby przykrywała owoce z 5 cm zapasem. Jeśli w trakcie namaczania owoce wchłoną wodę, należy ją uzupełnić. Po tym czasie do owoców dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą.