Komosa ryżowa zapiekana z owocami
Deser z komosy ryżowej czyli quinoi. Komosa zapiekana z owocami, z warstwą płatków owsianych i słonecznika.
Doskonale smakuje na ciepło polane jogurtem. Propozycja na deser, podwieczorek lub śniadanie :)
SKŁADNIKI:
1/2 szklanka komosy ryżowej
1 szklanki wody
1 gruszka
1 jabłko
3 połówki brzoskwini z puszki
1 łyżka słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki syropu z agawy lub miodu
Komosę ryżową ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem odrobiny soli wg czasu wskazanego na opakowaniu.
Gruszkę, jabłko i brzoskwinię pokrój w kostkę.
W naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka i gruszki, na nich komosę ryżową, a na niej brzoskwinie i znów warstwę komosy..
Płatki owsiane i słonecznik wymieszaj z miodem i nałóż na wierzch.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Podawaj z jogurtem naturalnym lub owocowym.
Smacznego :)