Kolorowy keks pełen bakalii
Keks pełen bakalii to moja propozycja do konkursu "MOJE WYPIEKI", który organizuje Dorotka na blogu www.mojewypieki.blox.pl.
Składniki:
30 dag mąki pszennej
15 dag masła
5 jaj
20 dag cukru pudru
1/2 paczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
30 - 40 dag bakalii (skórka pomarańczowa, wiśnie kandyzowane, migdały, orzechy, suszone owoce, rodzynki)
Masło utrzeć w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (najlepiej pałką, można też mikserem). Dodawać po jednym żółtku i ucierać, aby masa była gładka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypywać stopniowo do masy.
Przygotowac bakalie. Migdały zalać wrzątkiem i obrać. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i obtoczyć w mące (dzięki temu nie opadną na dno keksa). Skórkę pomarańczową czy wiśnie kandyzowane wyłożyć z pudełka. Bakalie oprócz rodzynek, skórki czy wiśni kandyzowanych pokroić, niezbyt drobno. Bakalie połączyć z ciastem.
W oddzielnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Bardzo delikatnie łyżką połączyć pianę z ciastem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto przełożyć do foremki. Keks piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Smacznego:-)