Kołaczyki z marmoladą

Zdjęcie - Kołaczyki z marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto moja kolejna propozycja do "Gotowania po polsku" - akcji pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

Przepis na te bułeczki znalazłam w "Kuchni Polskiej". W oryginale są nadziewane masą serową lub makową - ja wybrałam marmoladę. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, więc marmolada dodaje mu słodyczy. Najbardziej smakowały nam zaraz po upieczeniu - były lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Na drugi dzień nie były już tak dobre, ale w towarzystwie kubka herbaty wciąż smakowały nieźle :)

 

 

Zdjęcie - Kołaczyki z marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • ok.250  ml mleka [ dałam ciut więcej, bo ciasto było dość zwarte ]
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 50 g margaryny [ użyłam masła ]
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • wanilia [ dałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ]
  • szczypta soli
  • małe opakowanie marmolady
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek [użyłam niesłodzonego mleka skondensowanego]


Zrobić rozczyn : drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić i ostudzić.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać go do mąki, dodać utarte żółtka, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto ma gładką i lśniącą powierzchnię i zaczyna odstawać od ręki, wlewać stopniowo roztopione masło, ciągle wyrabiając, dodać ekstrakt z wanilii i skórkę cytrynową. Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blat, rozwałkować na grubość 2-2,5 cm i wykrawać krążki okrągłą foremką o średnicy 6-8 cm. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy wyrosną, zrobić w środku każdego kołaczyka wgłębienie [można to zrobić małą łyżeczką]. Do każdego wgłębienia nałożyć po 1 łyżeczce marmolady. Posmarować kołaczyki rozmąconym jajem lub mlekiem skondensowanym. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor przez 25-30 minut.

Wydedukowałam, że dobrze nagrzany piekarnik to będzie ok.180-200°C :)  Ja piekłam na termoobiegu, w temperaturze 175°C przez 20 minut [myślę, że wystarczyłoby 165-170°C].


Bułeczki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, na drugi dzień nie są już tak smaczne.

W oryginalnym przepisie podano, że powinno wyjść ok.20-25 kołaczyków, mnie udało się zrobić chyba 18.

 

Zdjęcie - Kołaczyki z marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Faworki Atinki
5

Faworki Atinki

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Chleb gryczano-orkiszowy

Chleb gryczano-orkiszowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pudding chia z figami
1

Pudding chia z figami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami

Czekoladowe ciasto z gotowanym…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Deser Bounty z białą fasolą

Deser Bounty z białą fasolą

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste cytrynowo - marchewkowe muffinki
1

Pełnoziarniste cytrynowo - mar…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Owsiane ciasteczka z dynią i czekoladą
1

Owsiane ciasteczka z dynią i c…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Muffiny ze śliwkami
1

Muffiny ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki czekoladowe z malinami i maltersami
1

Muffinki czekoladowe z malinam…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rogaliki z powidłem i orzechami
2

Rogaliki z powidłem i orzecham…

Beti Beti
kruche babeczki

Proste dyniowe drożdżówki, niskosłodzone, raz wyrastające

Proste dyniowe drożdżówki, nis…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni