Kołaczyki z marmoladą

Zdjęcie - Kołaczyki z marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto moja kolejna propozycja do "Gotowania po polsku" - akcji pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

Przepis na te bułeczki znalazłam w "Kuchni Polskiej". W oryginale są nadziewane masą serową lub makową - ja wybrałam marmoladę. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, więc marmolada dodaje mu słodyczy. Najbardziej smakowały nam zaraz po upieczeniu - były lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Na drugi dzień nie były już tak dobre, ale w towarzystwie kubka herbaty wciąż smakowały nieźle :)

 

 

Zdjęcie - Kołaczyki z marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • ok.250  ml mleka [ dałam ciut więcej, bo ciasto było dość zwarte ]
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 50 g margaryny [ użyłam masła ]
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • wanilia [ dałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ]
  • szczypta soli
  • małe opakowanie marmolady
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek [użyłam niesłodzonego mleka skondensowanego]


Zrobić rozczyn : drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić i ostudzić.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać go do mąki, dodać utarte żółtka, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Gdy ciasto ma gładką i lśniącą powierzchnię i zaczyna odstawać od ręki, wlewać stopniowo roztopione masło, ciągle wyrabiając, dodać ekstrakt z wanilii i skórkę cytrynową. Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blat, rozwałkować na grubość 2-2,5 cm i wykrawać krążki okrągłą foremką o średnicy 6-8 cm. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy wyrosną, zrobić w środku każdego kołaczyka wgłębienie [można to zrobić małą łyżeczką]. Do każdego wgłębienia nałożyć po 1 łyżeczce marmolady. Posmarować kołaczyki rozmąconym jajem lub mlekiem skondensowanym. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor przez 25-30 minut.

Wydedukowałam, że dobrze nagrzany piekarnik to będzie ok.180-200°C :)  Ja piekłam na termoobiegu, w temperaturze 175°C przez 20 minut [myślę, że wystarczyłoby 165-170°C].


Bułeczki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, na drugi dzień nie są już tak smaczne.

W oryginalnym przepisie podano, że powinno wyjść ok.20-25 kołaczyków, mnie udało się zrobić chyba 18.

 

Zdjęcie - Kołaczyki z marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Faworki Atinki
6

Faworki Atinki

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Czekoladowe babeczki z powidłami korzennymi

Czekoladowe babeczki z powidła…

figmara figmara
figowe smaki

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry
6

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Babeczki z kawałkami czekolady
1

Babeczki z kawałkami czekolady

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
4

Rożki z ciasta francuskiego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cynamonki
2

Cynamonki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto kinder country
1

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust