Kokosowo - żurawinowa gryczanka
Pierwszy miesiąc nowego roku upłynął pod hasłem nadrobienia zaległości względem swoich obowiązków, w rzeczywistości to jedynie hasła, które skutecznie wpędziły mnie w poczucie winy. Niestety mój słomiany zapał niejednokrotnie stacza potyczkę z uporem, efekty nie zawsze mnie zadowalają, stale tkwię w poczuciu, że mogę więcej, ba że powinnam więcej. Stosy nieprzeczytanych książek, dziesiątki przepisów do wypróbowania, co najmniej kilka przepisów nieustannie oczekujących na publikację, nie wspominając już o porządkach w spiżarnianych zapasach, widok i świadomość rosnących zaległości paradoksalnie sprawia, że mój zapał jeszcze bardziej topnieje. Na szczęście nie brakuje mi serca do gotowania i dzielenia się przepisami z Wam. Dziś moja druga propozycja gryczanki, pamiętacie jesienną wersję? (Przepis tu) teraz kasza na śniadanie w wersji zimowej, przepysznej. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 12 h namaczanie + 10 min
Gryczanka
100 g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżka octu
200 g mrożonej żurawiny
200 ml mleka kokosowego
20 g otrębów pszennych
2-3 łyżek miodu
Przygotowanie: 1. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą z octem (na tyle żeby przykryć kasze) i odstawiamy na noc do lodówki 2. Rano odcedzamy kasze, miksujemy z pozostałymi składnikami, dekorujemy dowolnymi owocami jagodowymi i wiórkami kokosa Jedzmy kaszę na śniadanie!