Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami

Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami
Zdjęcie - Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami powstały z potrzeby chwili. Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, w kuchni były wszystkie niezbędne składniki a przepis niezwykle prosty. Już po godzinie zajadaliśmy się intensywnie kokosowymi, mięciutkimi, wilgotnymi, wypełnionymi groszkami czekoladowymi muffinami. Pycha !! Polecam. Przepis pochodzi z broszurki "The Australian Women's Weekly"

Zdjęcie - Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 12 - 14 muffinek:
  • 375g samo rosnącej mąki
  • 45g wiórków kokosowych + około 2 łyżek do obsypania
  • 165g drobnego cukru do wypieków
  • 90g rozpuszczonego masła
  • 120g kwaśnej śmietany
  • 80ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g groszków czekoladowych

Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Zdjęcie - Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę, kokos, cukier i wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz śmietanę, mleko i jajka.
Wlej mokre składniki do suchych, dodaj masło i wymieszaj. Staraj się wymieszać tylko do połączenia składników inaczej babeczki po upieczeniu będą twarde i zbite. Na koniec delikatnie wmieszaj czekoladowe groszki.
Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości. Obsyp wierzch każdej babeczki kokosem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 -25 minut.
Zdjęcie - Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Odczekaj chwilę i zajadaj.
Smacznego :)

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów