Kokosowe curry z kurczakiem i słodkimi ziemniakami
Smaczne, sycące i szybkie do zrobienia curry - jego przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Kawałki kurczaka duszone z batatami, zielonym groszkiem i soczewicą tworzą lekko pikantne (i aromatyczne) danie, z delikatnym posmakiem mleka kokosowego. Smakuje lepiej niż wygląda ;)
Przepis - BBC Good Food
Składniki (porcja dla 3-4 osób) :
- 1 podwójna, duża pierś kurczaka
- 2 średniej wielkości bataty
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 300 ml rosołu drobiowego
- 400 ml puszka mleka kokosowego
- 175 g mrożonego groszku
- 2 łyżeczki łagodnej pasty curry
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól , pieprz
Bataty obrać i pokroić na nieduże kawałki, takie na jeden kęs. Tak samo pokroić pierś z kurczaka.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, następnie dodać pastę curry i smażyć przez 1 minutę. Dodać kurczaka, bataty i soczewicę - wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki były pokryte pastą curry. Wlać bulion i mleko kokosowe, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić przez 15 minut.
Po 15 minutach dodać groszek, zagotować i dusić potrawę przez kolejne 4-5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z ryżem.