Kokosowe ciastka z karmelową polewą
Słodka, o ciągutkowej konsystencji, pachnąca miodem i karmelem polewa + kruchy i chrupiący kokosowy spód = smaczne ciasteczka :)
przepis - magazyn-kuchnia.pl
Składniki :
kruchy spód kokosowy :
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki cukru trzcinowego [użyłam cukru demerara]
- 125 g stopionego masła
polewa :
- 1/3 szklanki miodu
- 125 g stopionego masła
- 400 ml skondensowanego mleka słodzonego
szklanka = 250 ml
Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby jego brzegi wystawały poza formę.
Składniki na spód wymieszać, a następnie rozsmarować równomiernie na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 minut - ciasto powinno się zarumienić.
Mleko skondensowane wymieszać z miodem i masłem, podgrzewać w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć [ ok.5-7 minut].
Polewę rozsmarować na podpieczonym spodzie, wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 20-25 minut, aż polewa stanie się złocistobrązowa. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po 15 minutach naciąć nożem, zaznaczając porcje. Odstawić do ostygnięcia [najlepiej na 2-3 godziny].
Ostudzone ciasto pokroić wzdłuż zaznaczonych linii.