Kluchy na łachu, czyli pyzy poznańskie z sosem myśliwskim

Kluchy na łachu, czyli pyzy poznańskie z sosem myśliwskim

Wreszcie dostałam z powrotem mojego Canona i z tej radości czym prędzej coś ugotowałam - i teraz podziwiam zdjęcia: jakie wyraźne! jakie piękne kolory! :)))

Co za zmiana po komórce ;)

Dzisiejsze danie to wspomnienie mojego pierwszego spotkania z kuchnią wielkopolską. Kiedy kilkanaście lat temu przyjechałam do Poznania jako studentka, pyzy drożdżowe nie były jeszcze rozpowszechnione w handlu i dlatego były dla mnie zupełną nowością. Na takie pyzy z sosem myśliwskim chodziliśmy do baru Pod Kuchcikiem - o ile dobrze pamiętam, taki zestaw kosztował 1,80 PLN :)

Pyzy nazywane są różnie: paruchy, pampuchy, kluchy na łachu (to ostatnie dlatego, że niegdyś gotowano je na kawałku płótna, naciągniętym na garnek). Ja idę z duchem czasu, toteż moje pyzy ugotowałam w parowarze.

Takie pyzy można oczywiście kupić gotowe w każdym sklepie, i tak robiłam dotychczas, ale postanowiłam wypróbować oryginalny przepis - i wcale nie jest to bardzo trudne.

Z podanych proporcji, wyjdzie 6-10 pyz (zależnie od wielkości).

Składniki:

25 g drożdży

400 g mąki

1 szkl. mleka

2 jaja

2,5 łyżeczki margaryny

0,5 łyżeczki cukru

sól

Drożdże, cukier wymieszaj z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiej na stolnicy i połącz z resztą mleka, z jajami i wyrośniętym rozczynem. Posól. Ciasto wyrabiaj aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Dodaj stopioną margarynę, wymieszaj i odstaw dowyrośnięcia. Garnek z wrzącą wodą obwiąż czystą lnianą ściereczką. Z ciasta uformuj małe kulki i układaj je na ściereczkę. Przykryj i gotuj ok. 20 min.

Sos myśliwski

Składniki:

2 dag suszonych grzybów

4 łyżki smalcu

1 cebula

3 łyżki mąki

15 dag wędzonego boczku

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

1-2 kiszone ogórki

1 łyżka musztardy

½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

sól, cukier, pieprz, papryka, czosnek

Grzyby namocz na ok. 2 godziny, ugotuj, pokrój w paski. Boczek pokrój w paski, przesmaż na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i koncentrat pomidorowy, zasmaż. Całość zalej wywarem z grzybów, dodaj pokrojony w paski ogórek, musztardę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukremoraz papryka i zagotuj. Tak przygotowany sos zagęść jasnozłotą zasmażką sporządzoną z mąki i smalcu, po czym zmieszaj z winem.

Zdjęcie - Kluchy na łachu, czyli pyzy poznańskie z sosem myśliwskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów