Klopsiki w sosie winno-wiśniowym

Klopsiki w sosie winno-wiśniowym
Zdjęcie - Klopsiki w sosie winno-wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki w sosie winno-wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki w sosie winno-wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 120 ml czerwonego wina
  • 100 ml oleju Oliwier
  • 100 g cukru
  • 65 g bułki lub chleba
  • 30 ml mleka
  • 15 g mąki pszennej
  • 10 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

W niewielkim garnku podgrzewamy 2 łyżki Oliwiera ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Gdy czosnek się zezłoci, wyjmujemy go z oleju i dodajemy wiśnie i cukier. Gdy owoce puszczą sok, dodajemy wino i doprawiamy zielem angielskim i cynamonem. Redukujemy o połowę.


W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodajemy do sosu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.


Bułkę lub chleb kruszymy i zalewamy mlekiem. Gdy zmięknie, dodajemy mięso mielone, jajko, paprykę, kolendrę, sól i pieprz. Wyrabiamy dokładnie.


Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je lekko w mące. Smażymy na Oliwierze na złoty kolor z każdej strony.


Gotowe kotleciki podajemy z sosem wiśniowym, posypane drobno posiekanymi orzeszkami.  



Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl



Kategorie przepisów