Klasyczne pierogi z mięsem babci Hani

Zdjęcie - Klasyczne pierogi z mięsem babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczne pierogi z mięsem babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczne pierogi z mięsem babci Hani - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250ml ciepłej wody
  • olej Kujawski (2-3 łyżki)
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • FARSZ
  • gotowane mięso wołowe lub drobiowe z rosołu.
  • 30 dkg boczku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Przygotowanie Farsz:

Przygotować mięso. Można użyć gotowanego mięsa wołowego bądź drobiowego z rosołu. Następnie usmażyć cebulę, boczek i dodać do smaku soli, pieprzu, majeranku. Odstawić do ostygnięcia

 

Ciasto:

Przygotować miskę. Następnie wlać do niej ugotowaną wodę i dodać mąkę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajko, dodać resztę mąki i sól do smaku.

Teraz połączyć ze wszystkie składniki i zagniatać na stolnicy i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto należy przykryć ściereczką. Następnie stolnicę posypać mąką i wałkować ciasto. Za pomocą szklanki wykrawać małe kółka. Do każdego kołka z ciasta nałożyć nadzienie i zalepiać brzegi. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, kiedy pierogi wypłyną już na górę. Okrasić cebulką i skwarkami z boczku z patelni. Smacznego!

 

Babcia Hania w każde święta Bożego Narodzenia przygotowywała nam pierożki według tego przepisu. Całą rodziną zalepialiśmy brzegi pierożków, świetnie się przy tym bawiąc. Bez nich nie wyobrażam sobie rodzinnych świąt. Polecam Wam wszystkim!

 

 

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy