Klasyczna szarlotka z jabłkami
Idąc za ciosem, kolejna szarlotka. Tym razem klasyka w czystej postaci, czyli kruche ciasto i jabłka - duet idealny/samowystarczalny.
Ok, przepisów na szarlotki są setki, zresztą na blogu pojawiło się kilka, ale mam do nich ogromną słabość i piekę je co i rusz - testując kolejne przepisy czy wracając już do sprawdzonych. Jednym słowem, będę dalej przynudzać i zasypywać kolejnymi przepisami na to pyszne ciacho. To taka refleksja z okazji trzech lat Bake&Taste - jutro stukną (znaczy chyba, bo nie mam pamięci do dat ;)). W sumie miałam upiec tort, ale zaniechałam pomysłu, bo to właśnie taki przepis idealnie odzwierciedla moją filozofię w kuchni - klasycznie, pysznie, prosto i w miarę szybko. A skoro już na zwierzenia mi się zebrało, chciałabym Wam - czytelnikom bloga - ogromnie podziękować za odwiedziny!!! I za komentarze, bo fakt, że poświęcicię chwilę na napisanie parę słów naprawdę znaczy wiele. A już wzmianki, że skorzystaliście z jakiegoś przepisu, to każdorazowy zachwyt, który wywołuje uśmiech na długo i utwierdza, że warto dalej pisać. DZIĘKUJĘ.
Wracając do przepisu, dostałam go od rodzinki, a ta szarlotka już od jakiegoś czasu regularnie gości przy okazji ważniejszych spotkań rodzinnych - nawet w minioną sobotę się nią zajadałam - więc szczerze polecam. U mnie jest w wersji z surowymi jabłkami, choć świetna jest również z musem. W wersji z musem wychodzi idealnie równiutka (ciasto jak spod linijki), u mnie takie jakieś fale :)
Skladniki:
z tego, co się dowiedziałam przepis pochodzi z jakiejś książki kucharskiej, niestety nazwy nie poznałam
- 450 g mąki pszennej
- 30 dag masła
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1,5 kg kwaśnch jabłek,
- 100 - 150 g cukru (w zależności czy mamy jabłka kwaśne czy słodkie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Masło posiekać nożem, dodać mąkę i lekko wymieszać. Następne dodać cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli, po czym szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażalnika na około 40 minut.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Schłodzpne ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować dwa placki o grubości około 0,5 cm. Prostokatną formę wzsmarowac tluszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dno wyłożyć pierwszą rozwałkowana część ciasta. Następnie ułożyć jabłka na cieście warstwami, przesypując cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka położyć drugą część ciasta.
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni (180 termoobieg). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.