Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe
Zdjęcie - Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedno z najprostszych i najszybszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Przygotowanie to jakieś parę minut, a łącznie z pieczeniem można się zamknąć w pół godziny. Wystarczy wymieszać kilka składników i upiec. Nawet mikser nie jest nam potrzebny.
Kladdkaka to coś na kształt brownie. Wnętrze ciasta powinno przypominać zakalec. Stopień "niedopieczenia" zależy w dużym stopniu od upodobań. Ja wybrałam "lekkiego" zakalca, ale jeśli skrócicie czas pieczenia o 2-3 minuty, środek będzie bardziej niedopieczony. Piekłam to ciasto dwie niedziele z rzędu i właśnie taka wersja najbardziej mi posmakowała :)

Zdjęcie - Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: na podstawie przepisu z bloga Ósmy kolor tęczy
  • 130 g masła
  • 230 g cukru (u mnie 150 g demerara i 80 g białego)
  • 50 g ciemnego kakao
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 jajka

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 przy termoobiegu). Masło rozpuścić i delikatnie przestudzić. Następnie przelać do dużej miski, dodać do niego cukier i wymieszać, by lekko się rozpuścił. Do masy dodać kakao, przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszać całość (masa będzie gęsta). Jajka rozbełtać widelcem i, razem z aromatem, dodać do masy. Mieszać całość aż do uzyskania jednolitej masy, pozbycia się grudek. Gotowe ciasto przelać do formy (okrągła o średnicy 20-22 cm bądź kwadratowa o boku 20 cm). Piec 15-20 minut - zależy, jaki stopień wypieczenia lubimy. Moje ciasto piekło się 20 minut. Po upieczeniu wystudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów