Kiszony kalafior w towarzystwie papryk
Pomysł na tak przygotowanego kalafiora, brzmi obscenicznie i karkołomnie. Pewnie nie wymyśliłbym tego sam, ale udało mi się spróbować gotowego produktu na rynku i nie potrafiłem oprzeć się pokusie.
Przy szacowaniu ilości składników musicie oczywiście wziąć pod uwagę wielkość słoika do jakiego będziecie warzywa wkładać. Ja użyłem takiego, do którego wchodzi mi - mniej więcej - 2,5 kg. ogórków. Objętościowo to jakieś 4-5 litrów.
For English version - roll down...
Potrzebne będzie:
- duży kalafior pokrojony na pojedyncze różyczki
- 3 papryki
- litr wody odlanej ze słoika z kiszonymi ogórkami
- cztery solidne gałązki kopru (z nasionami)
- 6 ząbków czosnku
- 4 kawałki obranego korzenia chrzanu (długości około 3 cm.)
- solanka do ostatecznego napełnienia słoja (przygotowana na zasadzie 5 łyżek soli na litr wody)
Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz
Pickled cauliflower with peppers
You will need:
- 1 big head cauliflower, cut into florets
- 3 peppers
- 1 liter of wat poured from pickles
- 4 whole stems of dill
- 6 cloves of garlic
- 4 pieces of peeled horseradish root (about 3 cm long)
Tekst: Aga