Kiszone cytryny – przepis
Każdego roku, wraz z nadejściem jesieni dopada mnie ta okrutna melancholia – trudniej wyłączyć myślenie o rzeczach mniej i bardziej ważnych, o których na co dzień nikt przy zdrowych zmysłach się nie zastanawia. Dla własnego i Waszego bezpieczeństwa, pozwolę sobie te rozmyślania pozostawić dla siebie. Bez obaw, to nic groźnego, ale w końcu czas porzucić bujanie w stalowych, październikowych chmurach i zacząć podkręcić tempo pracy zanim zginę pod stertą niezrealizowanych przepisów i nieobrobionych zdjęć.
Jesień to też czas przetworów i choć ja raczej nie należę to tych, którym spiżarnia ugina się pod ciężarem kompotów, marynat i konfitur, to zdarza mi się co nieco upchnąć do jakiegoś zgrabnego słoiczka. Najczęściej są to właśnie takie niecodzienne i rzadko spotykane przetwory, takie jak te kiszone cytryny, o których już nie raz i nie dwa myślałam. Kuchnia marokańska od dawna mnie pociąga swoimi egzotycznymi aromatami, a wśród nich nader często pojawiają się właśnie one – kiszone cytryny.Jeśli marzą Wam się prawdziwie marokańskie smaki, koniecznie musicie przygotować sobie choć jeden słoiczek takich cytryn, na sklepy bowiem nie ma co liczyć – jak dotąd nigdy nie spotkałam.
Składniki:
(1 słoik 0,6l)
- ok. 1/2 kg cytryn – najlepiej niewoskowanych lub bio – 6 sztuk
- 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej
- 1-2 liście laurowe
- kawałek kory cynamonowej
- 2-3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
- 3 cytryny wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Osusz i pokrój na ćwiartki – większość przepisów mówi, by naciąć owoce na krzyż, nie rozcinając ich do końca. Jednak jeśli chcecie przygotować mniejszą ilość, lepiej pokroić je na ćwiartki, łatwiej ułożyć je w słoju.
- Z pozostałych 3 cytryn wyciśnij sok.
- Zagotuj wodę w czajniku.
- W czystym słoju układaj ciasno ćwiartki cytryn przesypując kolejne warstwy solą.
- Dodaj liść laurowy i cynamon oraz ziele angielskie.
- Zalej sokiem z cytryn i dolej gorącej wody aż do całkowitego zakrycia cytryn.
- Ostudź, a następnie trzymaj w chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni, delikatnie wstrząsając co jakiś czas.
Smacznego!