Kisiel śliwkowy z korzenną nutą
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że takie domowe kisiele są o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu :)
Kiedyś robiłam kisiel truskawkowy, teraz chciałam spróbować śliwkowego. Jest bardzo smaczny, a dodatek cynamonu i goździków to strzał w dziesiątkę. Korzenne przyprawy czynią go pysznym i lekkim jesiennym deserem.
KISIEL ŚLIWKOWY Z KORZENNĄ NUTĄ
(na 4 porcje)
500g śliwek,
4 łyżki cukru,
pół łyżeczki cynamonu,
4 goździki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki umyć, wypestkować, trzy śliwki pokroić na ćwiartki i odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić na kawałki i zalać 2 szklankami wody. Dodać cynamon i goździki. Gotować 5-10 minut, następnie wyjąć goździki i zmiksować. Przelać przez sitko, aby oddzielić skórki. Dodać cukier i ponownie zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w pół szkanki zimnej wody. Wlać do śliwek i gotować przez chwilę, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Rozlać do salaterek i przybrać odłożonymi śliwkami. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
(na bazie przepisu z książeczki "Ciasta i desery na lato")
Kiedyś robiłam kisiel truskawkowy, teraz chciałam spróbować śliwkowego. Jest bardzo smaczny, a dodatek cynamonu i goździków to strzał w dziesiątkę. Korzenne przyprawy czynią go pysznym i lekkim jesiennym deserem.
KISIEL ŚLIWKOWY Z KORZENNĄ NUTĄ
(na 4 porcje)
500g śliwek,
4 łyżki cukru,
pół łyżeczki cynamonu,
4 goździki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki umyć, wypestkować, trzy śliwki pokroić na ćwiartki i odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić na kawałki i zalać 2 szklankami wody. Dodać cynamon i goździki. Gotować 5-10 minut, następnie wyjąć goździki i zmiksować. Przelać przez sitko, aby oddzielić skórki. Dodać cukier i ponownie zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w pół szkanki zimnej wody. Wlać do śliwek i gotować przez chwilę, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Rozlać do salaterek i przybrać odłożonymi śliwkami. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
(na bazie przepisu z książeczki "Ciasta i desery na lato")