Kiełbasa pieczona z ziemniakami, pomidorami i oliwkami
W odpowiedzi na Wasze pytania zadawane mi w mailach, o przepisy na dania z
kiełbasą dzisiaj prezentuję jeden z nich. Do wykonania tego dania można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia i będzie ono w stu
procentach daniem jednogarnkowym. Oprócz kiełbasy i ziemniaków są tu również pomidory, cebula i oliwki więc nie musimy już kombinować z surówkami.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 60 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 kiełbasy (drobiowa, wieprzowa lub biała)
- 4-6 niewielkiej wielkości ziemniaki
- 1 gałązka pomidorków scherry
- 1 mała cebula pokrojona w grube piórka
- 1 ząbek czosnku
- 6 zielonych oliwek bez pestek (pokrojone na pół)
- 2 małe listki laurowe
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu i ewentualnie 1 gałązka świeżego
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól świeżo mielona
Sposób wykonania:
- ziemniaki gotujemy w łupinach około 25 min. od momentu zagotowania wody, przestudzone obieramy i kroimy w ćwiartki ( użyłam w tym wypadku ziemniaków gotowanych ponieważ jednym ze składników są pomidory,
które zawierają kwasy, a surowe ziemniaki w środowisku kwaśnym nie miałyby szansy odpowiednio się zapiec, krótko mówiąc byłyby twarde), - czosnek obieramy, kroimy w plasterki,
- do miski wlewamy olej, dodajemy suszony rozmaryn oraz czosnek, wrzucamy ziemniaki i obtaczamy je w mieszaninie, odstawiamy,
- kiełbasę nacinamy z obu stron ukośnie,
- rozgrzewamy piekarnik do 200 ºC,
- w naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem, następnie kiełbasę, pomiędzy wciskamy cebulę, oliwki i liście laurowe, ziemniaki oprószamy solą,
- wstawiamy do piekarnika na około 20 min,
- po tym czasie dodajemy pomidory i całość posypujemy skórką z cytryny,
- wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 min.