Keks staropolski (dojrzewający)

Zdjęcie - Keks staropolski (dojrzewający) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Keks staropolski (dojrzewający) Witajcie :) Keks to pierwsze ciasto, które mogłabym skreślić z listy propozycji świątecznych wypieków. Od bardzo dawna nie jadłam takiego, który by mi smakował. Jeszcze z dzieciństwa pamiętam keks Babci Tosi, który był pyszny. Później Mama go robiła, ale nie miał szans, żeby przebić sernik i z czasem jak już keks się pojawiał, to kupiony w sklepie. Zawsze trochę przerażały mnie w nim te kolorowe owoce. Smak też nie podchodził. I tak keksy przestały się pojawiać w naszej rodzinie na Święta. Kilka razy próbowałam coś upiec, ale ciasto wychodziło takie sobie. Doszłam do wniosku, że może po prostu ja nie lubię tego rodzaju ciasta i tyle. Jednak w tym roku odszukałam taki babciny przepis na keks, który po upieczeniu musi chwilę dojrzeć i wiecie co? Jest naprawdę dobry. :)

Składniki na 1 formę: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 500 g bakalii, u mnie:
100 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny
100 g suszonych moreli
50 g suszonych wiśni
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g uprażonych orzechów włoskich
50 g uprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych
250 g masła
200 g drobnego cukru
4 jaja
50 g miodu
250 g mąki tortowej (użyłam orkiszowej)
50 g mielonych migdałów
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z cytryny (najlepiej bio)
50 ml ciemnego rumu

Formę na keks wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotować bakalie. Morele pokroić w kostkę. Żurawinę i wiśnie na połówki (jeżeli były suszone w całości) Orzechy grubo posiekać. Wszystkie bakalie przełożyć do miski dodać skkórkę otartą z cytryny i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na bok. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i migdałami, odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajka, za każdym razem dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego. Na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, czym nie należy się kompletnie przejmować. Do masy maślano-jajecznej dodać miód, zmiksować. Następnie dodać mąkę i krótko wymieszać szpatułką - tylko do połączenia. Do ciasta dodać rum i bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Ciasto piec w 150°C przez ok. 90 minut - do suchego patyczka. Zostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut. Następnie wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Keks zawinąć w papier lub ściereczkę i odłożyć na 3-6 dni, żeby skruszał i przeszedł smakiem bakalii. Przed podaniem dodatkowo można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Tort bakaliowy z orzechowo-owocową dekoracją

Tort bakaliowy z orzechowo-owo…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Budyń kokosowo-jabłkowy

Budyń kokosowo-jabłkowy

figmara figmara
figowe smaki

Knedle ze śliwkami
1

Knedle ze śliwkami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Czekoladowe salami
1

Czekoladowe salami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami

Ciasto pietruszkowe z kardamon…

food² food²
Food Square

Ciasto puszek
1

Ciasto puszek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Budyń jaglany z matcha, nerkowcami i żurawiną

Budyń jaglany z matcha, nerkow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia+ film
1

Ciasto Ferrero Rocher bez piec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake