Kasztany jadalne i ballada o pieknym bakłażanie
Włoska robota Wojciecha czyli kolacja doskonała z wykorzystaniem kasztanów jadalnych tak dobrych jak te z placu Pigalle. Zaprawdę powiadam, spędziliśmy wspaniały wieczór. Swobodnie żonglując konwencją bruschetty, w towarzystwie pięknego bakłażana i czarujących kasztanów mozarella aż rozpłyneła się z zachwytu. Pomidory w radosnym tańcu z bazylią krzyczały o więcej oliwy, mozarella wyraźnie lgnęła do kasztanów, gdy skończyła się oliwa sięgnęliśmy po ocet, bagietka twardo trzymała się do końca opuszczając imprezę wraz z pięknym bakłażanem. Taka to była noc...
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Bakłażany kroimy w plastry grubości 1cm, solimy i odstawiamy aż puszczą sok. Kasztany nacinamy na krzyż aby nie strzelały w piekarniku i pieczemy ok 15 minut. Plastry bakłażana płuczemy pod wodą, osuszamy, następnie smarujemy oliwą z obu stron, solimy i pieprzymy. Ustawiamy piec na funkcję grill i opiekamy po 5 minut z każdej strony.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Przekładamy na durszlak i odcedzamy. Upieczone kasztany obieramy z łupin i siekamy w kostkę. Mozarellę również siekamy w kostkę. Na plastrach bakłażanów wykładamy kolejno mozarellę, pomidory, kasztany. Lekko solimy i skrapiamy oliwą.
Bagietkę kroimy, skrapiamy oliwą i pokrywamy startym parmezanem.
Bagietkę i bakłażany wkładamy do piekarnika na 7 minut (grzanie góra-dół). Bazylię siekamy i wykładamy na podpieczone plastry. Skrapiamy octem balsamicznym.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 2 bakłażany
- 4 pomidory
- mozarella
- ok 20 kasztanów jadalnych
- garść liści bazylii
- 100g parmezanu
- bagietka
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz kolorowy
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Bakłażany kroimy w plastry grubości 1cm, solimy i odstawiamy aż puszczą sok. Kasztany nacinamy na krzyż aby nie strzelały w piekarniku i pieczemy ok 15 minut. Plastry bakłażana płuczemy pod wodą, osuszamy, następnie smarujemy oliwą z obu stron, solimy i pieprzymy. Ustawiamy piec na funkcję grill i opiekamy po 5 minut z każdej strony.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Przekładamy na durszlak i odcedzamy. Upieczone kasztany obieramy z łupin i siekamy w kostkę. Mozarellę również siekamy w kostkę. Na plastrach bakłażanów wykładamy kolejno mozarellę, pomidory, kasztany. Lekko solimy i skrapiamy oliwą.
Bagietkę kroimy, skrapiamy oliwą i pokrywamy startym parmezanem.
Bagietkę i bakłażany wkładamy do piekarnika na 7 minut (grzanie góra-dół). Bazylię siekamy i wykładamy na podpieczone plastry. Skrapiamy octem balsamicznym.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));