Kaszotto z kaszy jęczmiennej


Składniki:
- 150 g kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 150 g brokułu
- 100 g zielonego mrożonego groszku
- 100 g pieczarek
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml oleju Optima Omega 3
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Krok 1
Pieczarki umyj (nie musisz obierać) i pokrój w plasterki. Cebulę drobno pokrój, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej Optima Omega 3 i dodaj najpierw czosnek oraz cebulę, aby olej nabrał ich aromatu. Po chwili dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażaj razem.

Krok 2
Do podsmażonych warzyw dodaj przepłukaną (surową) kaszę. Kaszy nie musisz gotować, chyba że używasz innego rodzaju kaszy jęczmiennej typu pęczak – wtedy namocz ją wcześniej albo dodaj ugotowaną.
Zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem. Mieszaj całość od czasu do czasu, aż kasza wchłonie niemal cały płyn. Zajmie to około 10-12 minut.
Teraz dodaj pokrojoną paprykę i dopraw kaszę do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 3
Dodaj różyczki brokułu oraz groszek (nie trzeba go rozmrażać). Gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj od razu.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: obiad/lunch
Poziom trudności: łatwe
