Kaszotto z kaszy jęczmiennej

Kaszotto z kaszy jęczmiennej
Zdjęcie - Kaszotto z kaszy jęczmiennej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 g kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 g brokułu
  • 100 g zielonego mrożonego groszku
  • 100 g pieczarek
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oleju Optima Omega 3
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - Kaszotto z kaszy jęczmiennej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Pieczarki umyj (nie musisz obierać) i pokrój w plasterki. Cebulę drobno pokrój, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej Optima Omega 3 i dodaj najpierw czosnek oraz cebulę, aby olej nabrał ich aromatu. Po chwili dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażaj razem.

Zdjęcie - Kaszotto z kaszy jęczmiennej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Do podsmażonych warzyw dodaj przepłukaną (surową) kaszę. Kaszy nie musisz gotować, chyba że używasz innego rodzaju kaszy jęczmiennej typu pęczak – wtedy namocz ją wcześniej albo dodaj ugotowaną.

Zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem. Mieszaj całość od czasu do czasu, aż kasza wchłonie niemal cały płyn. Zajmie to około 10-12 minut.

Teraz dodaj pokrojoną paprykę i dopraw kaszę do smaku solą oraz pieprzem.

Zdjęcie - Kaszotto z kaszy jęczmiennej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Dodaj różyczki brokułu oraz groszek (nie trzeba go rozmrażać). Gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj od razu.

Zdjęcie - Kaszotto z kaszy jęczmiennej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: obiad/lunch

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Kaszotto z kaszy jęczmiennej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów