Karp z pieczarkami w sosie śmietanowym

Karp z pieczarkami w sosie śmietanowym

W ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie śmietankowym. Przepyszny! Przepis jest łatwy i względnie szybki w przygotowaniu, polecam więc każdemu wielbicielowi ryb. Jeżeli nie jesteście fanami karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną rybę. Polecam:)

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - arp z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked carp with mushrooms and cream sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety
  • 1/2 cytryny, pokrojonej w plasterki
  • sól i pieprz
  • 3 goździki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta cukru
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij rybę z garnka i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  3. W dużej patelni na dużym ogniu rozpuść masło, wrzuć pieczarki, oprósz je mąką i chwilę podsmaż. Następnie dodaj cebulkę i podsmaż prze kilka minut do jej zeszklenia.
  4. Teraz wlej do patelni wino i gotuj przez kilka minut zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna patelni.
  5. Po tym czasie wlej bulion, gotuj intensywnie przez 5 minut i wmieszaj śmietankę wraz z musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, włóż karpia i jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
  6. Podawaj danie natychmiast, posypane pietruszką.

Smacznego!

Zdjęcie - arp z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked carp with mushrooms and cream sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Baked fish with mushrooms and cream sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 carp, washed and cut into 2 cm slices or fillets
  • 1/2 lemon, cut into slices
  • salt and pepper
  • 3 cloves
  • 2 allspice berries
  • 1 bay leaf
  • 1 tablespoon butter
  • 150 g button mushrooms, cut into thick slices
  • 2 teaspoons of flour
  • 1 medium onion, finely chopped
  • 200 ml dry white wine
  • 150 ml fish or vegetable stock
  • 250 ml of cream 36%
  • 1 teaspoon Dijon mustard
  • pinch of sugar
  • chopped parsley to serve

Preparation:

  1. Season carp slices with salt and pepper, cover with lemon slices and place for 2 hours in the refrigerator.
  2. Place the fish into a saucepan and pour in the water just to cover. Add cloves, allspice and bay leaf and bring to a boil. Cook over low heat for 10 minutes, then remove the fish and dry with a paper towel.
  3. Heat the large pan with 1 tablespoon of butter over high heat. Add the mushrooms, sprinkle with flour, mix and cook for 1 minute. Add the onions and sauté for a few minutes until translucent.
  4. Pour in the wine and cook scraping off any burnt bits from the bottom of the pan, for a few minutes.
  5. Next add the stock, bring to a boil, and cook for 5 minutes, stir in cream and mustard. Season with salt, pepper and sugar to taste and add the carp. Cook for while, until the sauce is slightly thickened.
  6. Serve the dish immediately, sprinkled with parsley.

Enjoy!

Kategorie przepisów