Karp z pieczarkami w sosie śmietanowym
W ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie śmietankowym. Przepyszny! Przepis jest łatwy i względnie szybki w przygotowaniu, polecam więc każdemu wielbicielowi ryb. Jeżeli nie jesteście fanami karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną rybę. Polecam:)
Scroll down for recipe in English
Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym
(4 porcje)
Składniki:
- 1 karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety
- 1/2 cytryny, pokrojonej w plasterki
- sól i pieprz
- 3 goździki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 150 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry
- 2 łyżeczki mąki
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 250 ml śmietanki 36 %
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta cukru
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij rybę z garnka i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- W dużej patelni na dużym ogniu rozpuść masło, wrzuć pieczarki, oprósz je mąką i chwilę podsmaż. Następnie dodaj cebulkę i podsmaż prze kilka minut do jej zeszklenia.
- Teraz wlej do patelni wino i gotuj przez kilka minut zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna patelni.
- Po tym czasie wlej bulion, gotuj intensywnie przez 5 minut i wmieszaj śmietankę wraz z musztardą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, włóż karpia i jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
- Podawaj danie natychmiast, posypane pietruszką.
Smacznego!
English version
Baked fish with mushrooms and cream sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 1 carp, washed and cut into 2 cm slices or fillets
- 1/2 lemon, cut into slices
- salt and pepper
- 3 cloves
- 2 allspice berries
- 1 bay leaf
- 1 tablespoon butter
- 150 g button mushrooms, cut into thick slices
- 2 teaspoons of flour
- 1 medium onion, finely chopped
- 200 ml dry white wine
- 150 ml fish or vegetable stock
- 250 ml of cream 36%
- 1 teaspoon Dijon mustard
- pinch of sugar
- chopped parsley to serve
Preparation:
- Season carp slices with salt and pepper, cover with lemon slices and place for 2 hours in the refrigerator.
- Place the fish into a saucepan and pour in the water just to cover. Add cloves, allspice and bay leaf and bring to a boil. Cook over low heat for 10 minutes, then remove the fish and dry with a paper towel.
- Heat the large pan with 1 tablespoon of butter over high heat. Add the mushrooms, sprinkle with flour, mix and cook for 1 minute. Add the onions and sauté for a few minutes until translucent.
- Pour in the wine and cook scraping off any burnt bits from the bottom of the pan, for a few minutes.
- Next add the stock, bring to a boil, and cook for 5 minutes, stir in cream and mustard. Season with salt, pepper and sugar to taste and add the carp. Cook for while, until the sauce is slightly thickened.
- Serve the dish immediately, sprinkled with parsley.
Enjoy!