Karmelowy popcorn z kaszy jęczmiennej
Jakby tu zakochać się w kaszy...? Jeśli jeszcze nie udało się Wam tego dokonać to spróbuję pośredniczyć w tej kwestii i zeswatać Was z kaszą w wersji "karmelovej". Spotykam się czasem z opinią, że kasza jest nudna, i jednocześnie zachwycamy się risotto, a przecież kaszotto niczym mu nie ustępuje, a nawet góruje nad włoskim klasykiem w kwestiach wartości odżywczych. Kasza zaczyna wracać do łask, spoglądamy na nią coraz częściej, ale nie zawsze jeszcze mamy na nią pomysł poza dodawaniem jej do gulaszu czy farszu na gołąbki. Wersja na słodko jest bardzo wskazana, gdyż jej orzechowy smak doskonale potrafi odnaleźć kompana wśród owoców. "Kalmelove" to słodka miłość kaszy do karmelu, jaką pragnę Was zarazić. Ziarenka podprażonej kaszy zanurzone w słodkim sosie toffee, połączone z bazyliowym jogurtem i świeżymi figami, moim zdaniem to miłość od pierwszej łyżeczki.
Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 15 min
200 g kaszy jęczmiennej, 1 l oleju rzepakowego, 2 łyżki masła, 4 łyżki brązowego cukru, 2-3 łyżki śmietany 30 %, 300 ml naturalnego jogurtu, kilka listów świeżej bazylii, 2 łyżki cukru pudru, 6 świeżych fig
Przygotowanie:
1. Popcorn - olej wlewamy do szerokiego rondla, kasze wsypujemy na sitko, kiedy olej dobrze się rozgrzeje prażymy kaszę na sitku ok 1 minuty, najlepiej podzielić kasze na dwie tury, kiedy kasza się otworzy, stanie się chrupiąca, przekładamy na ręcznik papierowy 2. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i śmietankę, mieszając czekamy aż sos stanie zmieni barwę na karmelową 3. Jogurt mieszamy z cukrem i posiekanymi listkami bazylii 4. Popcorn wysypujemy na blaszkę, zalewamy sosem karmelowym, mieszamy 5. Na dno naczynia wkładamy porcję karmelowego popcornu, świeże figi i jogurt bazyliowy, na wierzchu dekorujemy popcornem i figami
Chrupiący popcorn karmelowy z bazyliowym jogurtem!