Kapusta faszerowana, czyli gołąbki

Kapusta faszerowana, czyli gołąbki
Jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, pyszne i efektowne. I chociaż wymaga sporo pracy, warto je wykonać. Ja robię zawsze więcej gołąbków, właśnie ze względu na ich pracochłonność - część mrożę i mam na kolejne obiady.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na ok. 30 gołąbków):
  • 2 główki białej kapusty (wybieramy dużą, ale z luźno ułożonymi liśćmi, czyli jak najlżejszą)
  • 1,5 kg mięsa (ja zazwyczaj używam łopatki wieprzowej)
  • 6 jajek
  • 2 bardzo duże cebule
  • 3/4 filiżanki kaszy manny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • koperek

Mięso zmielić, cebulę pokroić w dość drobną kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Do mięsa wbić jaja, dodać kaszę i 3/4 zeszklonej cebuli, przyprawić solą i pieprzem.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystko wyrobić dokładnie na gładką masę.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z kapusty wykroić głąb, włożyć ją do garnka, zalać gorącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po kilku minutach zdjąć 2-3 wierzchnie liście, po chwili kolejny (dzięki wykrojeniu głąba liście łatwo oddzielić od główki za pomocą drewnianych szpatułek); z jednej główki udaje się zdjąć zazwyczaj do dwudziestu liści. Nie wylewać wody, pozostałej z obgotowywania kapusty.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z liści należy skroić zgrubiały nerw (od zewnętrznej strony), tak, żeby została tylko cienka warstwa, taka jak grubość liścia.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na liść (od wewnętrznej strony) nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbka (podwijając do wewnątrz boczne brzegi liścia). Jeśli liść jest pęknięty, można "dosztukować" fragmentem innego.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi, po czym układać warstwami gołąbki, ściśle jeden obok drugiego.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na suchej patelni skarmelizować 2 łyżki cukru.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do karmelu wlać szklankę wody, pozostałej z obgotowywania kapusty i rozpuścić w niej karmel. Zawartość patelni wlać do reszty wody, dodać pozostałą 1/4 zeszklonej cebuli, doprawić solą i pieprzem, zagotować i wlać do garnka z ułożonymi gołąbkami. Gotować na małym ogniu ok. godziny, pod koniec dodając pokrojony koperek.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niektórzy lubią gołąbki właśnie takie - w kapuścianym rosołku z karmelem i koperkiem. I słusznie, bo są pyszne!

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ale gołąbki są równie smaczne w sosie pomidorowym. Wystarczy pod koniec gotowania dodać do garnka koncentratu pomidorowego, rozprowadzonego kilkoma łyżkami wywaru i pogotować jeszcze kilka minut.

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie gołąbki są również pyszne!

Zdjęcie - kapusta faszerowana, czyli gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SMACZNEGO!




Kategorie przepisów