Kapusta faszerowana, czyli gołąbki
Składniki (na ok. 30 gołąbków):
- 2 główki białej kapusty (wybieramy dużą, ale z luźno ułożonymi liśćmi, czyli jak najlżejszą)
- 1,5 kg mięsa (ja zazwyczaj używam łopatki wieprzowej)
- 6 jajek
- 2 bardzo duże cebule
- 3/4 filiżanki kaszy manny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy
- koperek
Mięso zmielić, cebulę pokroić w dość drobną kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Do mięsa wbić jaja, dodać kaszę i 3/4 zeszklonej cebuli, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko wyrobić dokładnie na gładką masę.
Z kapusty wykroić głąb, włożyć ją do garnka, zalać gorącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu.
Po kilku minutach zdjąć 2-3 wierzchnie liście, po chwili kolejny (dzięki wykrojeniu głąba liście łatwo oddzielić od główki za pomocą drewnianych szpatułek); z jednej główki udaje się zdjąć zazwyczaj do dwudziestu liści. Nie wylewać wody, pozostałej z obgotowywania kapusty.
Z liści należy skroić zgrubiały nerw (od zewnętrznej strony), tak, żeby została tylko cienka warstwa, taka jak grubość liścia.
Na liść (od wewnętrznej strony) nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbka (podwijając do wewnątrz boczne brzegi liścia). Jeśli liść jest pęknięty, można "dosztukować" fragmentem innego.
Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi, po czym układać warstwami gołąbki, ściśle jeden obok drugiego.
Na suchej patelni skarmelizować 2 łyżki cukru.
Do karmelu wlać szklankę wody, pozostałej z obgotowywania kapusty i rozpuścić w niej karmel. Zawartość patelni wlać do reszty wody, dodać pozostałą 1/4 zeszklonej cebuli, doprawić solą i pieprzem, zagotować i wlać do garnka z ułożonymi gołąbkami. Gotować na małym ogniu ok. godziny, pod koniec dodając pokrojony koperek.
Niektórzy lubią gołąbki właśnie takie - w kapuścianym rosołku z karmelem i koperkiem. I słusznie, bo są pyszne!
Ale gołąbki są równie smaczne w sosie pomidorowym. Wystarczy pod koniec gotowania dodać do garnka koncentratu pomidorowego, rozprowadzonego kilkoma łyżkami wywaru i pogotować jeszcze kilka minut.
Takie gołąbki są również pyszne!
SMACZNEGO!