Kalafior pieczony z sosem beszamelowym z dodatkiem sera cheddar
W kuchni naprawdę nie trzeba cudować, żeby smacznie zjeść, czego dowodem jest choćby ten przepis na kalafior pieczony z sosem beszamelowym i serem! Kilka prostych składników, mało roboty a efekt wow! My oszaleliśmy na punkcie tego kalafiora, latem przygotowujemy go w ramach obiadu, zimą na kolację, nie potrzebujemy do tego żadnych dodatków. Tak przyrządzony kalafior może być daniem samym w sobie, ale można go też przygotować jako dodatek do dania głównego. Wypróbujcie, jeśli nie znacie, smacznego! :)
(4 porcje)
Składniki :
1 duży kalafior lub 2 małe
1 ½ szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150 g sera cheddar
sól, pieprz
Jak zrobić kalafior pieczony z sosem beszamelowym z dodatkiem sera cheddar :
Kalafior przepłukać, podzielić na różyczki, wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez kilka minut, kalafior powinien lekko zmięknąć, być al dente :). Odcedzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos : w garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, powoli (jednocześnie cały czas mieszając trzepaczką rózgową) wlewać mleko. Doprowadzić do zagotowania, dodać ser oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszać aż cały ser się rozpuści a sos zgęstnieje. Na koniec posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać kalafior. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!