Kakaowo-kokosowe ciasto z białek

Kakaowo-kokosowe ciasto z białek

Jeśli komuś znudziło się ciasto z białek z makiem, to proponuję małą odmianę, taką kakaowo-kokosową:) Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne, idealne do kawy czy herbaty. Nam bardzo smakowało... Polecam!


Zdjęcie - Kakaowo-kokosowe ciasto z białek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
- 1 szkl. mąki- 1 szkl. cukru- 3 białka- 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub śmietany)- 1/2 szklanki oleju (u mnie : słonecznikowy)- 3-4 łyżki kakao- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- aromat migdałowy lub inny
Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Następnie wlewać jogurt, ciągle ubijając , oraz aromat migdałowy. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, dodać olej, wymieszać. Całość dodać delikatnie do białek i ostrożnie wymieszać łyżką. Piec w formie keksowej (wcześniej natłuszczonej i wysypanej mąką) przez 40-50 minut w temp. ok. 200°C.

Kategorie przepisów