Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej

Mam ogromną słabość do kaczek, jak tylko jestem w nowej restauracji zawsze zamawiam kaczkę, gdyż o jej przygotowaniu od razu można stwierdzić czy restauracja ma dobrego kucharza. Przygotowanie dobrej kaczki nie jest łatwe, ale dziś przedstawiam przepis, dzięki któremu kaczka zawsze wyjdzie przepyszna. Kaczka pieczona w całości, nadziana pomarańczami i w trakcie pieczenia polewana sosem miodowo-pomarańczowym, dzięki któremu kaczka wyjdzie rumiana, soczysta i po prostu pyszna. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej

(1 kaczka)

Składniki:

  • 1 kaczka średniej wielkości
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 pomarańcza obrana i pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

  1. Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz solą i pieprzem, włóż do kaczki pomarańczę, trochę estragonu i oregano i zepnij wykałaczkami. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny  w chłodne miejsce.
  2. W rondelku zagotuj wino, sok pomarańczowy, miód, musztardę i resztę ziół, po czym zdejmij z ognia i odstaw.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
  4. Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC, odwróć kaczkę, polej sosem i piecz przez kolejne 1 1/2 do 2 godzin (w zależności od wielkości), polewając sosem z blaszki od czasu do czasu. Po upieczeniu powinna być miękka i rumiana.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

 Roast duck with orange-honey glaze

(1 duck)

Ingredients:

  • 1 medium duck
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon dried tarragon
  • 1/2 tablespoons dried oregano
  • 1/3 cup dry white wine
  • 200 ml of orange juice
  • 1/2 tablespoons Dijon mustard
  • 1 teaspoon honey
  • 1 orange peeled and cut in quarters

Preparation:

  1. Rub the duck generously inside and out with salt and, stuff with orange with some tarragon and oregano and  close with toothpicks. Wrap in cling film and set aside in a cool place for at least 2 hours.
  2. In a medium sauce pan mix orange juice, white wine, mustard, honey and rest of herbs, bring to the boil and set aside.
  3. Preheat the oven to 220 oC.
  4. Place the duck  breast side down on baking rack. Place in the oven and bake for 30 minutes.
  5. Reduce the temperature to 160 oC turn duck breast side up, pour perapred sauce and bake for another 1 1/2 to 2 hours, sprinkling with sauce from time to time until golden brown.
  6. Serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów