Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej
Mam ogromną słabość do kaczek, jak tylko jestem w nowej restauracji zawsze zamawiam kaczkę, gdyż o jej przygotowaniu od razu można stwierdzić czy restauracja ma dobrego kucharza. Przygotowanie dobrej kaczki nie jest łatwe, ale dziś przedstawiam przepis, dzięki któremu kaczka zawsze wyjdzie przepyszna. Kaczka pieczona w całości, nadziana pomarańczami i w trakcie pieczenia polewana sosem miodowo-pomarańczowym, dzięki któremu kaczka wyjdzie rumiana, soczysta i po prostu pyszna. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej(1 kaczka)
Składniki:
- 1 kaczka średniej wielkości
- sól, pieprz
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 200 ml soku z pomarańczy
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1 pomarańcza obrana i pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie:
- Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz solą i pieprzem, włóż do kaczki pomarańczę, trochę estragonu i oregano i zepnij wykałaczkami. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.
- W rondelku zagotuj wino, sok pomarańczowy, miód, musztardę i resztę ziół, po czym zdejmij z ognia i odstaw.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
- Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC, odwróć kaczkę, polej sosem i piecz przez kolejne 1 1/2 do 2 godzin (w zależności od wielkości), polewając sosem z blaszki od czasu do czasu. Po upieczeniu powinna być miękka i rumiana.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Roast duck with orange-honey glaze(1 duck)
Ingredients:
- 1 medium duck
- salt and pepper
- 1 tablespoon dried tarragon
- 1/2 tablespoons dried oregano
- 1/3 cup dry white wine
- 200 ml of orange juice
- 1/2 tablespoons Dijon mustard
- 1 teaspoon honey
- 1 orange peeled and cut in quarters
Preparation:
- Rub the duck generously inside and out with salt and, stuff with orange with some tarragon and oregano and close with toothpicks. Wrap in cling film and set aside in a cool place for at least 2 hours.
- In a medium sauce pan mix orange juice, white wine, mustard, honey and rest of herbs, bring to the boil and set aside.
- Preheat the oven to 220 oC.
- Place the duck breast side down on baking rack. Place in the oven and bake for 30 minutes.
- Reduce the temperature to 160 oC turn duck breast side up, pour perapred sauce and bake for another 1 1/2 to 2 hours, sprinkling with sauce from time to time until golden brown.
- Serve!
Enjoy!