Kaczka faszerowana grzybami
Kaczka faszerowana grzybami
Dzisiaj propozycja na świąteczny obiad - kaczka z farszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag, które powinny pomóc.
Składniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
3-4 ziarna jałowca, rozgniecione
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól (u mnie czubata łyżeczka)
2 łyżki klarowanego masła
Farsz 400 g małych pieczarek
200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki klarowanego masła
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 kromki dobrej jakości chleba pszennego
sól i pieprz
Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć. Ze środka wyciągnąć palcami nadmiar tłuszczu, odciąć kuper. Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i w środku. Ułożyć w naczyniu, przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę obrócić, piec 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie często podlewać mięso sosem z pieczenia. W 3 łyżkach wody rozmieszać 2 łyżeczki soli. Temperaturę zwiększyć do 220°C. Kaczkę piec jeszcze 15 mniut, 3 razy smarując ją w tym czasie solanką. Upieczoną kaczkę wyjąć, odłożyć na 15- 20 minut, żeby mięso odpoczęło. Smacznego! Moje uwagi: - Jeżeli kaczka jest mrożona, trzeba rozmrażać ją powoli, np. w lodówce lub w niskiej temperaturze na balkonie. Zajmie to 1-2 dni. - Jeżeli mięso zacznie się zbytnio rumienić (zdarza się to szczególnie przy skrzydełkach), można kaczkę w całości lub częściowo (np. same skrzydła) zawinąć folią aluminiową - błyszczącą stroną na zewnątrz. - Gdy mięso odpoczywa po wyjęciu z pieca również można przykryć je folią aluminiową, żeby nie wystygło. Trzeba jednak zostawić dopływ powietrza lub zrobić kilka dziur w folii, żeby para mogła uciekać. Inaczej cała chrupiąca skórka, o którą walczyliśmy stanie się znowu miękka. - Jeśli nie mamy czasu na częste podlewanie, kaczkę należy po pierwszych 30 minutach przykryć. W tym samym czasie, jaki podany jest w przepisie, obrócić i posmarować solanką (tu już dopiekamy bez przykrycia).
Składniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
3-4 ziarna jałowca, rozgniecione
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól (u mnie czubata łyżeczka)
2 łyżki klarowanego masła
Farsz 400 g małych pieczarek
200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki klarowanego masła
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 kromki dobrej jakości chleba pszennego
sól i pieprz
Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć. Ze środka wyciągnąć palcami nadmiar tłuszczu, odciąć kuper. Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i w środku. Ułożyć w naczyniu, przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę obrócić, piec 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie często podlewać mięso sosem z pieczenia. W 3 łyżkach wody rozmieszać 2 łyżeczki soli. Temperaturę zwiększyć do 220°C. Kaczkę piec jeszcze 15 mniut, 3 razy smarując ją w tym czasie solanką. Upieczoną kaczkę wyjąć, odłożyć na 15- 20 minut, żeby mięso odpoczęło. Smacznego! Moje uwagi: - Jeżeli kaczka jest mrożona, trzeba rozmrażać ją powoli, np. w lodówce lub w niskiej temperaturze na balkonie. Zajmie to 1-2 dni. - Jeżeli mięso zacznie się zbytnio rumienić (zdarza się to szczególnie przy skrzydełkach), można kaczkę w całości lub częściowo (np. same skrzydła) zawinąć folią aluminiową - błyszczącą stroną na zewnątrz. - Gdy mięso odpoczywa po wyjęciu z pieca również można przykryć je folią aluminiową, żeby nie wystygło. Trzeba jednak zostawić dopływ powietrza lub zrobić kilka dziur w folii, żeby para mogła uciekać. Inaczej cała chrupiąca skórka, o którą walczyliśmy stanie się znowu miękka. - Jeśli nie mamy czasu na częste podlewanie, kaczkę należy po pierwszych 30 minutach przykryć. W tym samym czasie, jaki podany jest w przepisie, obrócić i posmarować solanką (tu już dopiekamy bez przykrycia).