Jogurtowy sernik truskawkowy na zimno z musem mango

Jogurtowy sernik truskawkowy na zimno z musem mango
Zdjęcie - Jogurtowy sernik truskawkowy na zimno z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowy sernik truskawkowy na zimno z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowy sernik truskawkowy na zimno z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowy sernik truskawkowy na zimno z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowy sernik truskawkowy na zimno z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g truskawek
  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g biszkoptów typu lady fingers
  • 100 g cukru
  • 60 ml oleju Kujawski rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • 1 mango (ok. 300 g)
  • ½ cytryny
Przygotowanie

Truskawki myjemy i miksujemy z jogurtem, cukrem i olejem.

2,5 łyżki żelatyny namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy, tylko do momentu, aż się rozpuści i dodajemy do truskawek z jogurtem. Dokładnie mieszamy.

Herbatniki układamy na dnie i bokach tortownicy. Wylewamy niewielką ilość musu truskawkowego na dno tortownicy i wstawiamy do lodówki, by stężał.

Następnie wlewamy powoli resztę truskawek i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Pozostałą żelatynę namaczamy i postępujemy tak samo, jak z poprzednią porcją.

Mango obieramy i miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia.

Wstawiamy do lodówki, aż mus zacznie tężeć.

Tężejącym musem polewamy sernik i odstawiamy, aż zastygnie całkowicie.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów