Jogurtowy przysmak z owocami i galaretką
Popularne, letnie "ciasto" jogurtowe z owocami i galaretką. Kombinacji i pomysłów na jogurtowce jest bardzo dużo. Nawet u mnie za każdym razem ,kiedy robię ten rodzaj deseru , nigdy nie powtarza się taki sam wariant. A ten jogurtowy przysmaki powstał z zupełnie przypadkowo dobranych składników.
Chciałam wypróbować nową foremkę i.......próba wyszła pomyślnie!
Składniki: /silikonowa, ozdobna foremka o śr. ok 22 cm/
- 500 ml naturalnego jogurtu kremowego
- 200 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka w kolorze czerwonym
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki borówek
- 1 brzoskwinia
- 1 mały banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok.12 podłużnych biszkoptów
-Borówki umyć,osuszyć, brzoskwinię i banana obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. -Przygotować galaretkę czerwoną w/g przepisu /można zmniejszyć ilość wody/ i przelać do silikonowej formy, wstawić do lodówki. -Galaretkę cytrynową rozpuścić w ok. 200 ml gorącej wody, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Wstawić na chwilę do lodówki. -Zimny jogurt zmiksować z cukrem, dodać schłodzoną galaretkę cytrynową z żelatyną i przygotowane owoce, lekko wymieszać. -Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą jogurtową. -Całość przelać do foremki z zastygniętą galaretką. -Wyrównać wierzch i obłożyć biszkoptami odpowiednio dopasowując ich wielkość. -Foremkę przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. -Po całkowitym zastygnięciu masę lekko oddzielić od boków foremki/nożem/ , formę odwrócić do góry dnem, ułożyć na paterze i zdjąć .
-Deser pokroić i nakładać na talerzyki.