Jogurtowy deser z chałwą kokosową i jagodami
Jogurtowe desery to idealni towarzysze letnich miesięcy. Doskonale sprawdzają się jako pożywne, pełne witamin, słodkie przerywniki. Mają też jedną zaletę- są zimne! Do słodkości tego typu często zamiast świeżych owoców używam mrożonych (w szczególności jagód) . W ten sposób mój zamrażalnik jest gotowy na przyjęcie kolejnych paczuszek z darami lata. A... momentalnie rozpływające się w jogurcie owoce tworzą bardzo dekoracyjne esy-floresy. Ostatnio jestem na etapie zachwytu lnianą chałwą. Odkryłam ją dzięki sklepowi Pole na Stole i od tego czasu nie mogę się od niej oderwać. Nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów, na próżno szukać w niej również dodanego cukru. Po prostu pychota! :-)
Jogurtowy deser z chałwą kokosową i jagodami
/ przepis własny, składniki dla 2 osób/
- 1 opakowanie małe jogurtu greckiego
- ok. 30 g lnianej chałwy kokosowej (do kupienia tutaj)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- szklanka jagód (mogą być mrożone)
Jagody myję i zostawiam na sitku.
Do miseczek przekładam jogurt, dodaję umyte jagody.
Płatki owsiane mieszam z wiórkami kokosa i posypuję nimi wierzch deseru.
Na samym końcu dekoruję wszystko pokruszoną chałwą.
Smacznego! :-)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________