Jogurtowy chleb z czarnuszką dla NieAlergika
Niezwykle smakowity bochen. Idealnie wilgotny i aromatyczny. Brzmi sexy? No, to do piekarników, NieAlergicy! Alergicy też do piekarników, bo przecież macie swój własny chleb z czarnuszką. Dodajcie przyprawy do ciasta, dodajcie też otrąb i nawet nie poczujecie różnicy, między jogurtowym, a jogurtu pozbawionym.
Należy mieć:
300 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720
3 łyżki dowolnych otrąb
200 ml jogurtu
250 ml ciepłej wody
opakowanie suchych drożdży
łyżkę czarnuszki
łyżkę soli
łyżeczkę cukru
Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj mikserem z hakami do ciasta przez ok. 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy i odstaw na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw chleb i piecz ok. 45 minut.