Jogurtowy chleb z czarnuszką dla NieAlergika

Jogurtowy chleb z czarnuszką dla NieAlergika

Zdjęcie - jogurtowy chleb z czarnuszką dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niezwykle smakowity bochen. Idealnie wilgotny i aromatyczny. Brzmi sexy? No, to do piekarników, NieAlergicy! Alergicy też do piekarników, bo przecież macie swój własny chleb z czarnuszką. Dodajcie przyprawy do ciasta, dodajcie też otrąb i nawet nie poczujecie różnicy, między jogurtowym, a jogurtu pozbawionym.
Należy mieć:
300 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720

3 łyżki dowolnych otrąb

200 ml jogurtu

250 ml ciepłej wody

opakowanie suchych drożdży

łyżkę czarnuszki

łyżkę soli

łyżeczkę cukru


Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj mikserem z hakami do ciasta przez ok. 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy i odstaw na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw chleb i piecz ok. 45 minut.

Kategorie przepisów